Shutterstock

D-vitamin hjelper på hukommelsen

D-vitamin kan beskytte de områdene av hjernen som er koblet til hukommelsen. Det er konklusjonen i en ny australsk studie.

D-vitamin øker opptaket av viktige stoffer i tarmsystemet, regulerer immunforsvaret og holder orden på blodsukkeret. Nå viser et nytt forskningsprosjekt at vitaminet også har stor betydning i hjernen, der det hjelper cellene til å bygge nye forbindelser.

Forskere fra The University of Queensland i Australia undersøkte hjernene på mus som led av mangel på D-vitamin. De oppdaget at en struktur omkring nervecellene, det perineuronale nettet, manglet hos musene.

D-vitamin styrker hjernens perineuronale nett (grønt), som omslutter hjernecellene.

© Phoebe Mayne/The University of Queensland

Nettet kapsler inn bestemte nerveceller og stabiliserer forbindelser i cellene. Musene mistet en stor del av det perineuronale nettet i hjerneområdet hippocampus, som er involvert i hukommelsen.

Vitamin beskytter nett i hjernen

Forskerne testet musenes evner til å lære og huske, og musene med D-vitaminmangel klarte seg dårligere enn andre.

Forskerne mener at D-vitamin beskytter det perineuronale nettet i hippocampus fra å bli ødelagt av enzymer, noe som skjer i andre områder.

Det perineuronale nettet er ikke likt fordelt i hjernen. Personer med alzheimer kan for eksempel oppleve bedring når nettet fjernes i visse hjerneområder. Det kreves derfor mer forskning for å avklare hvorfor nettene spiller en spesiell rolle i hippocampus.