Shutterstock

Hodepinetabletter gjør deg mer risikovillig

Hodepinetabletter påvirker hjernen: ikke bare smerten, men også frykten, dempes.

Det smertestillende stoffet paracetamol finnes i over 600 typer reseptfrie medisiner som for eksempel Paracet og Pinex. Nå viser en ny studie fra Ohio State University i USA at stoffet ikke bare demper smertene, men også gjør oss mer risikovillige.

Forskerne gjennomførte forsøk med 500 personer, der halvparten fikk paracetamol i den anbefalte dosen, mens den andre halvparten fikk placebo. Etter litt under en time målte forskerne hvor risikovillige personene var.

Stoffet paracetamol får for eksempel et bungeejump til å virke mindre skremmende, viser nytt forsøk.

© Shutterstock

De ble for eksempel bedt om å blåse i en ballong for å oppnå et pengebeløp. Jo mer de blåste opp ballongen, desto mer penger fikk de; sprakk ballongen, var gevinsten vekk. Det viste seg en klar tendens til at de personene som fikk paracetamol, blåste mer i ballongen.

Mer villige til å satse alt

Tilsvarende viste spørreundersøkelser at det smertestillende stoffet gjorde forsøkspersonene mer villige til å gjennomføre skumle handlinger som bungeejump. Det samme gjaldt personenes vilje til å satse hele inntekten sin på for eksempel som hesteveddeløp.

Forskerne mener at effekten også kan ha samfunnsmessig betydning fordi medisinene er så utbredt; for eksempel vil mange med symptomer på covid-19 ta paracetamol, og det er uheldig hvis det innebærer at de nedvurderer risikoen for å smitte andre.

Artikkelen ble utgitt første gang i 2021.