© Kohske Takahashi/i-Perception

Hjernen liker kanter bedre enn kurver

Hvordan ser linjene på den grå bakgrunnen ut? Er de buede, kantede eller begge deler?

30. mai 2018

Se godt på bildet over. Hvilken type linjer ser du? Buede, rette eller begge deler?

Sannheten er at alle linjene er like. Alle sammen er like myke og bølgende. Forskjellen er at de lyse og mørke delene av linjene er plassert på ulike måter. Hvis du er som de fleste andre, opplever du at annethvert par er harde og kantete.

Japanske psykologer ville undersøke den optiske illusjonen nærmere og viste derfor en gruppe forsøkspersoner ulike utgaver av bildet. Kurvenes fargeforløp og bakgrunnsfarge – både hvit, svart og grå – varierte i forsøket. 

Close-up av grå bakgrunn

© Kohske Takahashi/i-Perception

Studien viste at den optiske illusjonen bare virker med grå bakgrunn. Og det er bare når en linje skifter farge i toppen og bunnen av kurven at vi ser den som kantete.

Ifølge Kohske Takahashi fra Chukyo-universitetet i Japan kan forklaringen være at hjernen bruker ulike strategier til å identifisere myke kurver og skarpe kanter, og at strategiene kan konkurrere med hverandre. 

Når fargeskiftet på en linje skjer i toppen og bunnen av kurvene, opplever vi en loddrett linje gjennom kurvene, og denne linjen overdriver hjernens opplevelse av kurvens retningsskift, slik at linjene framstår som sikksakk. 

Test hjernen din

Illustrert Vitenskap står trolig bak nettets mest nøyaktige og vitenskapelig holdbare IQ-test - utviklet på bakgrunn av den universelt anerkjente WAIS-III testen (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det nærmeste du kan komme en nøyaktig måling av IQ-en.

>> TA IQ-TEST HER!

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: