Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hjernen er under ombygning hele livet

Når vi fødes, er alle kroppens organer klare til bruk. Unntatt hjernen. Hjernens nettverk av milliarder av nerveforbindelser er fortsatt under konstruksjon – og det fortsetter resten av livet.

Menneskehjernen har blitt kalt en av de mest komplekse strukturene i universet – og med god grunn. Den inneholder over 80 milliarder hjerneceller: et gigantisk nettverk av nerveforbindelser som kommuniserer med hverandre.

De siste årene har forskerne ved hjelp av nye skanningsmetoder fått innblikk i hvordan nettverket bygges opp fra det tidlige fosterstadiet, og hvordan det utvikler seg gjennom resten av livet.

I motsetning til de andre organene i kroppen er hjernen på ingen måte ferdigutviklet ved fødselen. Det skjer ikke før mot slutten av puberteten. Deretter begynner utviklingen å gå andre veien, slik at det gradvis blir vanskeligere å lære og huske, og i alderdommen krymper hjernen i størrelse.

Tusen nerveceller oppstår hvert sekund

6. graviditetsuke: I graviditetens sjette uke begynner stamceller i fostrets hjerne å dele seg slik at det dannes tusen nerveceller i sekundet. Blant de nydannede cellene er såkalte gliaceller, som opprettholder et stabilt miljø omkring de andre cellene.

Nervceller i hjärnan
© Claus Lunau

Nydannede celler bygger opp hjernen

7. graviditetsuke: De nydannede cellene vandrer ut og etablerer seg slik at hjernens grunnleggende oppbygning begynner å avtegne seg. I hjernebarken danner gliacellene et slags stativ som hjelper de andre nervecellene på plass i presise lag.

Sju veckor gammalt foster
© Claus Lunau

Cellene får tusenvis av partnere

18. graviditetsuke: 18 uker inne i graviditeten begynner hjernecellene å danne kontakter, synapser, slik at de kan utveksle signaler med hverandre. Ved fødselen har hver celle synapser til om lag 2500 andre celler, men allerede i toårsalderen er tallet oppe i 15 000.

Synapsbildning
© Claus Lunau

Forbindelsene blir finsortert

3 år-60 år: Etter at de fleste synapsene er dannet, omkring treårsalderen, blir det gradvis luket ut i dem. De som sjelden brukes, blir fjernet, mens de travle synapsene blir styrket. Dermed blir hjernens forbindelser tilpasset evnene til det enkelte menneske.

Avbruten synaps
© Claus Lunau

Celler og synapser går til grunne

Etter 60 år: Gjennom livet svekkes evnen til å danne synapser, og det blir vanskeligere å lære og huske. Etter 60-årsalderen går stadig flere synapser til grunne, og samtidig begynner hjernecellene å dø, slik at hjernen mister 0,5 prosent av volumet hvert år.

Synapser dukar under
© Claus Lunau

  • Hjernen går i barndommen

    To ganger i livet faller antallet forbindelser i hjernen raskt. Første gang er allerede i ungdommen, da hjernen modnes og finner sine egne unike talenter.
    Utforsk hjernens dynamiske nettverk.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul