Alvorlig sykdom bryter ned hjernen
ALS, eller amyotrofisk lateral sklerose, er dødelig sykdom som gradvis ødelegger de nervene i hjernen og ryggmargen som styrer bevegelsene våre.
I det nye forsøket, som er utgitt i tidsskriftet Nature, begynte forskere fra University of Tübingen å samarbeide med en mannlig ALS-pasient da han fortsatt kunne bevege øynene sine.
Mannen, som den gangen var 34 år gammel, fortalte at han ville få operert elektroder inn i hjernen i et forsøk på å fortsette å kommunisere med familien sin, og særlig sin 4 år gamle sønn.
Forskerne opererte derfor to 3,2 millimeter brede mikroelektroder inn i den bakerste delen av frontallappene, hjernens såkalte bevegelsessenter.
Pasient leverer viktig melding til 4 år gammel sønn
I tre måneder forsøkte forskerne forgjeves å se hjernecellenes elektriske impulser.
Til slutt bestemte de seg for å spille en tone for mannen der lyden ble høyere i frekvens når de elektriske impulsene rundt hjerneimplantatene ble raske – og lav i frekvens når de elektriske impulsene ble langsomme.
Deretter ba de mannen om å tenke på å endre tonen slik at de høye tonene betydde «ja» og de lave tonene betydde «nei».
Etter bare tolv dager kunne pasienten styre tonene fullstendig og begynne å skape ord ved å svare «ja» eller «nei» til de bokstavene forskerne holdt opp foran ham med en hastighet på omkring en bokstav i minuttet.
Og allerede etter tre uker leverte han forståelige setninger med nettopp den teknikken.
I den aller første setningen ba han sykepleierne om å endre liggestillingen sin. Men i det følgende året leverte mannen ifølge forskerne utallige setninger, som for eksempel: «Jeg vil gjerne høre albumet med Tool høyt» og «Jeg elsker min kule sønn.»