Shutterstock

Hjerneceller lever videre etter døden

Flere timer etter siste hjerteslag kan hjerneceller fortsatt gjenopplives. Det viser et forsøk fra USA, der hjerneceller fra døde griser fikk tilført oksygen og næringsstoffer i et spesielt pumpesystem.

Forskere har nå klart å gjenskape celleaktivitet i hjerner som er tatt ut fra griser fire timer etter at de ble slaktet.

Forsøket ble gjennomført av forskere ved Yale School of Medicine i USA.

De har utviklet et system de kaller BrainEx, som består av en rekke pumper som fyller hjernens blodkar med oksygen og næringsstoffer.

For sikkerhets skyld tilførte systemet også grisehjernene et stoff som forhindrer hjernecellene i å sende signaler.

Forskerne ville på den måten unngå enhver risiko for at det kunne oppstå aktivitet som kan tolkes som bevissthet i hjernene.

Hjerneceller (grønne) fra en gris kan gjenopplives mange timer etter at dyret har blitt slaktet.

© Stefano G. Daniele & Zvonimir Vrselja; YSM

Celler kan gjenaktiveres

Etter å ha ligget seks timer i systemet begynte noen av cellene i hjernene å vise tegn på at stoffskiftet hadde blitt omstartet.

Forskerne tok deretter ut noen av dem og dyrket dem i petriskåler. Det viste seg at de fortsatt kunne sende elektriske signaler til hverandre.

Forskerne understreker at de ikke gjenopplivet grisehjernene, men at resultatet viser at celledøden i hjernen foregår langsommere enn forskerne tidligere har trodd.

Det innebærer at det kanskje også er mulig å gjenaktivere nerveceller hos mennesker etter et hjerneslag, som innebærer at oksygentilførselen blir avbrutt.