Shutterstock

Herpes kan føre til alzheimer

En utbredt form for herpesvirus kan i noen tilfeler føre til alzheimer. Og nye forsøk viser hvordan demenssykdommen kan behandles.

Over to tredjedeler av alle mennesker er smittet med HSV-1, og i noen tilfeller kan den enkle infeksjonen utløse demenssykdommen alzheimer. Det framgår av nye resultater skapt av forskere ved Tufts University i USA.

Herpesviruset, som er kjent for å gi forkjølelsessår, kan framkalle de opphopningene av proteinet betaamyloid mellom hjernecellene som er et av de viktigste kjennetegnene ved alzheimer.

HSV-1 kan skape de samlingene av betaamyloid (grønt) som kjennetegner alzheimer.

© Shutterstock

Forskerne fant fram til sammenhengen da de infiserte såkalte minihjerner, altså dyrkede klumper av hjerneceller, med viruset.

I løpet av tre dager utviklet minihjernene store mengder betaamyloid, samtidig med at hjernecellene begynte å dø – akkurat det bildet som hjerneskanninger viser hos pasienter med alzheimer.

Herpesmedicin beskytter hjernecellene

Forskerne forsøkte deretter å beskytte minihjernene mot skadene ved å gi dem stoffet valacyclovir, som er et vanlig middel mot herpes. Forsøkene viste en god effekt og gir dermed håp om at stoffet kan brukes som behandling til mennesker som både har alzheimer og er infisert med HSV-1.

Er man først smittet med HSV-1, blir viruset i kroppen resten av livet. Det er imidlertid slett ikke hos alle smittede at viruset klarer å krysse den såkalte blod-hjernebarrieren.