Shutterstock

Forskere: Kraniet kan varsle om hjernesykdommer

De siste årene har forskere oppdaget en sammenheng mellom celler i hjernen og beinmargen i kraniet. Nå viser en ny studie at enkle skanninger av kraniet kan avdekke alvorlige hjernesykdommer.

Kraniet er bare den boksen som omslutter og beskytter hjernen.

Slik har forskere – og kanskje også folk flest – lenge tenkt om menneskets kranium.

Men det er langt fra hele sannheten, ifølge flere nye studier.

Nå har tyske og britiske forskere oppdaget at beinmargen i kraniet inneholder et unikt immunsystem – som kan hjelpe leger med å forutse og behandle flere hjernesykdommer, som alzheimer og hjerneslag.

Gjennomsiktig vev avslører nye forbindelser

Forskerne studerte de ytterste og hardeste av hjernehinnene, der forbindelsene mellom kraniet og hjernevevet ligger.

De var interessert i hvordan immunceller beveger seg mellom kraniet og hjernevevet.

Ved å behandle hjernevev og et kranium med en rekke avanserte kjemikalier gjorde forskerne bein og vev gjennomsiktig i en prosess som kalles vevsrensing.

Deretter brukte de lys for å se hvor det var lettest tilgang fra hodeskallen til hjernen.

3D-skanninger ble også brukt for å se nærmere på samspillet mellom sentralnervesystemet og kraniet.

Blå og lilla væv i hjerne

Forskerne renset blant annet vev i hjernen og hodeskallen. Her lar teknikken lyset passere gjennom kraniet og dura mater, den ytterste, hardeste hjernehinnen. De lilla prikkene (SMC) er forbindelser mellom kraniet og hjernehinnene.

© Kolabas et. al/Cell

Celler i kraniet er spesielt følsomme for betennelse

De avanserte studiene viste at forbindelsene fra kraniet og inn i selve hjernen gikk dypere inn i det ytterste og hardeste av hjernens tre lag med membraner enn tidligere antatt.

Videre studier av celler fra seks ulike knokler, de ytre hjernehinnene og selve hjernen avslørte også at celler fra ulike deler av kroppen har spesifikke egenskaper.

Celler fra calvaria – en del øverst i hodeskallen – hadde den mest fremtredende forekomsten av ulike typer gener som er viktige for å sende informasjon frem og tilbake mellom celler og for å utvikle betennelser.

Betennelse er en vesentlig del av en rekke alvorlige hjernesykdommer. Det er immunforsvarets angrep mot ukjente og sykdomsbærende stoffer.

Men immunforsvarets angrep kan skade hjernen, noe som kan føre til blodpropp eller alzheimer.

Enklere å overvåke sykdommer

Forskerne håper derfor at skanninger av kraniet kan avsløre betennelsestilstander i hjernen – uten mer invasive og farlige undersøkelser.

«Vår detaljerte demonstrasjon av betennelse i kraniet ved ulike sykdommer hos mennesker tyder på at metoden kan brukes til å diagnostisere eller overvåke sykdommer i fremtiden», konkluderer forskerne i rapporten.