Forskere kan slå drapsinstinkt av og på hos mus

Ved hjelp av laserlys kan forskere slå av og på drapsinstinktet til ellers fredelige mus. Lyset i hjernen får dem til å angripe og bite både pinner og levende gresshopper.

© Ivan de Araujo/Yale Uni

Det minner om noe fra en skrekkfilm: Fredelige individer blir gjort til drapsmaskiner mot sin vilje.

Men en gruppe forskere fra Yale University School of Medicine har nå gjort dette til virkelighet. De har funnet en metode for å skru drapsinstinktet hos mus av og på – som en slags bryter i hjernen.

Det baserer seg på teknikken optogenetikk, altså at nevroner – nerveceller i hjernen – aktiveres ved hjelp av lys.

© K. Deisseroth/Stanford Uni

Jakter og biter

Musene var genmanipulert slik at bestemte nevroner var lysfølsomme.

Dessuten fikk forsøksdyrene operert inn en lyskilde i hjernen, og når laseren ble skrudd på, aktiverte den nevronene.

Video fra New Scientist.

Så ved hjelp av laserlys kan forskerne få mus til å fange og bite både små pinner, bruskorker og gresshopper. Musene var som regel ganske uinteressert i disse objektene når lyset – og dermed nevronene – var slukket.

Sultne mus angriper mest

Forskerne hadde på forhånd lokalisert to grupper av nevroner. Den ene gruppen utløser lysten til å jakte på et bytte. Og den andre får – når den aktiveres – et dyr til å smelle kjevene sammen for å bite og drepe et bytte.

Professor i psykiatri Ivan de Araújo, som er hovedforfatter for studien, sier likevel at musene ikke angriper noe som er større enn dem selv.

De Araújo mener også at drapsinstinktene er tett sammenkoblet med sult. Sultne mus er nemlig mer aggressive i jakten. Derfor er det ikke bare ren og skjær aggresjon som forskerne har skru på i musene.