Shutterstock/whitehoune
Hjerneceller

Forskere har funnet den frie viljen i hjernen

Forskere har funnet ut at to områder i hjernen er avgjørende for opplevelsen vår av å ha en fri vilje.

To områder i hjernen er til sammen ansvarlige for at vi har en fri vilje, viser ny forskning. Vitenskapelig sett er den frie viljen samspillet mellom bevisste hensikter og handlinger.

Når vi foretar en handling, krever det både at vi bestemmer oss for å utføre den og at vi samtidig er bevisste på at det er vi selv som står bak handlingen.

To områder i hjernen er sentrale

En forskergruppe fra Beth Israel Deaconess Medical Center i USA undersøkte to grupper av pasienter som hadde ulike hjernelidelser.

Den ene gruppen bestod av 28 pasienter med akinetisk mutisme, som gjør at viljen til å snakke og bevege seg forsvinner. Den andre gruppen bestod av 50 pasienter med alien limb syndrome, som føler at lemmer og bevegelser ikke er ens egne.

Begge lidelser skyldes fysiske skader i hjernen, men det kan være forskjell på hvor skaden har skjedd. En kartlegging av skadene viste at de rammet nettverk av hjerneceller som hadde forbindelser til to områder i hjernen.

Den fri vilje sidder i hjernens anterior cingulate cortex og precuneus cortex.

Forskere har oppdaget at den frie vijen finnes i to områder i hjernen. I fremre cingulum cortex (gult område, t.v.) og
Forskere har fundet ud af, at den fri vilje findes i to områder i hjernen. I anterior cingulate cortex (gule område, tv.) og precuneus cortex (gule område, th.)

© Shutterstock

For pasientene med akinetisk mutisme dreide det seg om senteret anterior cingulate cortex, og for pasientene med alien limb syndrome var det precuneus cortex.

Forskerne har dermed identifisert to hjerneområder som er sentrale for at vi har en fri vilje.