Shutterstock / SpeedKingz

Folk født på landet har bedre stedsans

Folk fra landsbygda har bedre stedsans enn byfolk, viser ny forskning, som også slår fast at menn er flinkere til å finne veien enn kvinner.

Hvis du tok dine første steg på landet, er du sannsynligvis flinkere til å finne veien enn vennene dine fra byen.

Hvor du har vokst opp, har nemlig betydning for ditt indre kompass, viser en ny studie.

Amerikanske byer med et gitter av vinkelrette gater svekker navigasjonsevnene, mens barn fra kaotiske byer som Paris blir flinkere, særlig i lignende miljøer.

Velutdannede menn fra landet er best

Forskerne har testet orienteringsevnen til nesten 400 000 personer fra 38 ulike land gjennom et videospill som opprinnelig er lagd for å finne tidlige tegn til alzheimer.

Spillerne blir kastet ut i et virtuelt orienteringsløp der de må bevege seg fra ett punkt til det neste i en bestemt rekkefølge.

Screenshots från videospelet Sea Hero Quest

I forsøket skulle testpersonene finne veien til en rekke poster i videospillet Sea Hero Quest etter at de hadde studert et kart over banen.

© Antoine Coutrot et. al.

Forsøkspersonene som kom fra landsbygda, klarte seg best.

Studien viste også at navigasjonsevnen blir dårligere med alderen, at menn i gjennomsnitt er flinkere enn kvinner, og at høyere utdanning gir en bonus til stedsansen.

Barndommens gater avgjør retningssansen for hele livet

Hvilken type by man er vokst opp i, har betydning for evnen til å finne veien hele livet igjennom, ifølge den nye studien.

De franske og engelske forskerne vurderte hvor vanskelig det er å navigere i en rekke byer ut fra hvordan veier og gater henger sammen.

Paris har utallige smågater som krysser større gater i en rekke ulike vinkler. Den franske hovedstaden er derfor noe mer kompleks å navigere i enn en amerikansk by som New York eller Chicago, der gatene danner et stort gitter.

Og barn fra Paris blir bedre enn barn fra Chicago til å finne veien, kunne forskerne se i forsøkspersonenes virtuelle navigasjonsevner.

Det skyldes antagelig at barn fra Paris fra en tidlig alder øver seg på å unngå omveier. De må derfor ha en fornemmelse for hvilken retning reisemålet ligger i – selv gjennom alle de kronglete gater.

De aller fleste forsøkspersoner – uansett om de var fra Chicago, Mumbay eller en liten landsby – var best til å finne fram i miljøer som minnet om det de vokste opp i.