Shutterstock

Ekstra fingre gjør hjernen unik

Hjernen har en helt spesiell strategi for å utnytte ekstra fingre. Det viser nye hjerneskanninger av personer som er født med seks fingre. Forskerne bak studien mener oppdagelsen kan revolusjonere utviklingen av proteser, som i fremtiden kan styres som vanlige kroppsdeler.

To av tusen barn fødes med ekstra fingre, slik at de har seks på hver hånd i stedet for fem. Tilstanden kalles polydactyli, og i enkelte tilfeller er de ekstra fingrene like velutviklet som de andre.

Nå har forskere ved Universitetet i Freiburg i Tyskland undersøkt hvordan hjernen håndterer de ekstra fingrene. Forskerne brukte to forsøkspersoner som har seks fingre på hver hånd.

Enkle forsøk viste at den sjette fingeren styres med sine egne muskler og sener nede i hånden, og de to personene kunne løse oppgaver med én hånd som vi andre må bruke to hender til, for eksempel å knytte skolissene sine.

En ekstra finger styres av egne muskler (grønt og rødt), men også av sitt eget hjerneområde.

© UNIVERSITY OF FREIBURG

Ekstra finger har sitt eget område i hjernen

Da forskerne foretok hjerneskanninger av personene mens de beveget fingrene, viste det seg at den ekstra fingeren blir kontrollert av et eget motorisk område i hjernen, akkurat som de fem andre.

Forskerne mener at oppdagelsen åpner muligheter for å utvikle kunstige lemmer som vi kan styre som akkurat som de naturlige.

I praksis kan alle lære å knytte lissene sine med en hånd eller skrive på tastatur med tolvfingersystemet – men det er kanskje viktigere at for eksempel en kirurg kan utstyres med en ekstra arm som gjør at at han eller hun kan utføre operasjoner uten hjelp fra en assistent.