Du kan klare deg uten 90 prosent av hjernen

180 uunnværlige hjernesentre gjør oss i stand til at se, snakke, gå og puste. Det trodde i hvert fall legene. Men en franskmann lever fint med bare en tiendedel av hjernen – og han er ikke den eneste.

Hjerne

Også Carlos Rodriguez fra Miami i USA lever med en brøkdel av hjernen sin. Han landet på hodet da han var involvert i en bilulykke. Legene måtte fjerne en stor del av hjernen hans, men Rodriguez lever fortsatt.

© Miami Police

Da legene på det franske Hôpital de la Timone tok imot en mann med smerter i beinet i 2007, regnet de med å sende ham raskt hjem igjen.

>> Hvis du er interessert i den medisinske verden, så kjøp Illustrert Vitenskap her.

Men de klarte ikke å finne årsaken til smertene, så de bestemte seg for å skanne hjernen hans – og de kunne ikke tro det de så.

Mann uten hjerne hadde fast jobb

Der vi andre har milliarder av tettpakkede hjerneceller, hadde mannen et stort svart hull. Han burde ikke være i live. Men likevel hadde han en hverdag med kone, barn og fast jobb.

En franskmann lever et vanlig liv selv om det meste av hjernen hans er erstattet av væske.

© L. Feuillet et al/Université de la Méditerranée

Mannen hadde vann i hodet, også kaldt hydrocephalus – en tilstand der hodet er fylt med væske som trykker på hjernecellene slik at de mister blodtilførselen og dør.

Mannens IQ var 75 – et godt stykke under gjennomsnittet, men at han bare var i live, rystet hjerneforskere verden over.

Hjernen kan reparere seg selv

Noen av de hjerneområdene han manglet, har forskere tidligere beskrevet som livsviktige. For eksempel områdene thalamus og claustrum, som holder oss ved bevissthet.

I de siste år har hjerneforskere oppdaget at slike pasienter kan overleve. Hjernen har helt utrolige evner. Den kan overleve alvorlige hjerneskader og sette nye celler til å vokse og overta oppgaver når andre hjerneceller dør.

Før trodde man at en hjerneskade var uopprettelig – men nå vet forskerne at vi har stamceller i bl.a. hukommelsessenteret som kan dele seg gjennom hele livet.