Det kan du lære mens du sover

Med helt enkle teknikker kan du bli flinkere til å lære blant annet fremmedspråk og spille musikk – mens du sover.

lære mens du sover

Vitenskapen har i årtier vært opptatt av hvilke evner du kan tilegne deg mens du sover. Her er tre ting du faktisk kan lære – og en skrøne.

1. Fremmedspråk

I en undersøkelse fikk to forskere tyskere til å lære nederlandsk – innledningsvis bare helt grunnleggende ord. Etter de første undervisningstimene delte de dem inn i to grupper og ba dem om å gå til sengs.

For den ene gruppen ble noen av de nye nederlandske ordene spilt av mens de sov. Den andre gruppen fikk ikke avspilt noen ord.

Forskerne kunne konkludere med at forsøkspersonene som hadde fått avspilt ordene om natten, var best til å identifisere og oversette ordene da de våknet.

2. Musikalske evner

I en undersøkelse utgitt i Nature lærte forskere en gruppe mennesker å spille en sang på gitar. Etter øvingen ba forskerne forsøkspersonene om ta en lur.

Under høneblunden ble den samme melodien de nettopp hadde lært, spilt for den første gruppen. Den andre gruppen fikk sove i fred.

Da gruppene våknet igjen, kunne den første gruppen spille melodien langt bedre enn den andre gruppen.

3. Finne glemte ting

I en undersøkelse fra 2013 ba forskere ved Northwestern University i USA 60 personer om å huske 72 forskjellige plasseringer på en skjerm. Hver plassering hadde sin egen lyd som ble spilt når personene pekte på plasseringen.

Etter en lur på 90 minutter kunne gruppen av forsøkspersoner som hadde hørt de forskjellige plasseringslydene i søvne, huske flest av de 72 stedene.

Så ta deg en blund hvis du ikke kan finne nøklene dine.

4. Skrønen: paratkunnskap

I 1956 prøvde de to forskerne Charles Simon og William Emmons å styrke forsøkspersonenes paratkunnskap.

De spilte av 96 forskjellige fakta innenfor historie, vitenskap, sport og andre emner mens forsøkspersonene sov. Da de våknet, ble de testet med spørsmål om alle faktaene.

Men undersøkelsen kunne ikke bevise at denne metoden skulle kunne gjøre deg bedre i f.eks. Jeopardy.