Dataspill og musikk styrker hjernen

Når du blir eldre, begynner hjernen å krympe – opptil 0,5 prosent hvert år – men heldigvis kan forfallet motvirkes. Du kan holde hjernen i form med fire enkle hverdagsaktiviteter – og det trenger ikke være kjedelig!

Hjernen er som en muskel. Uten trening svinner den inn og blir svakere. Det gjelder hele livet, men særlig når vi blir eldre.

Selv hos friske mennesker over 60 år begynner hjernecellene å dø og forbindelsene mellom dem å visne hen, slik at hjernen i gjennomsnitt mister 0,5 prosent av volumet hvert år.

Men heldigvis kan forfallet motvirkes ved å holde hjernen i form med fire enkle øvelser.

1. Trening får nerver til å vokse

Fysisk aktivitet får hjernen til å skille ut hormonet BDNF, som vedlikeholder og utvikler synapser og nerveceller. Hos eldre kan trening bremse den naturlige nedbrytningen av hjernen og til og med få deler av hjernen til å vokse.

Mand med håndvægte
© Shutterstock

2. Oppgaver stimulerer hjernen

Hjernetrim, for eksempel oppgaver av den typen man finner i en IQ-test, kan forbedre blant annet hukommelse og logisk intelligens. Oppgavene setter flere hjernesentre i arbeid og stimulerer dermed dannelsen av nye og sterkere synapser.

Puslespil styrker hjernen.
© Shutterstock

3. Musikk hjelper på hukommelsen

Musikk kan ha en gunstig effekt på blant annet hukommelsen hos eldre mennesker. Årsaken er sannsynligvis at musikken kan senke kroppens stressnivå og bedre humøret, slik at hjernen er under mindre press og nedbrytningen av synapser bremses.

Ældre dame med høretelefoner
© Shutterstock

4. Skytespill styrker synssentret

Flere studier viser at dataspill kan forbedre en rekke mentale evner hos både unge og gamle. Skytespill stiller for eksempel store krav til visuell intelligens og vil derfor antagelig styrke forbindelsene i blant annet synssentret.

Skydespil på computer
© Shutterstock

Hjerne med kasket
© Claus Lunau

Hjernen går i barndommen

To ganger i livet faller antallet forbindelser i hjernen raskt. Første gang er allerede i ungdommen, da hjernen modnes og finner sine egne unike talenter.