Studier har vist at evnen til å være oppmerksom på og kontrollere sine egne tankeprosesser er den samme uansett om vi er våkne, drømmer eller fantaserer.
I løpet av dagen kan du derfor gjøre det til en vane å skille mellom drøm og virkelighet ved for eksempel å sjekke om speilbildet ditt ser naturlig ut, om klokken teller sekundene helt normalt, og om du kan trekke pusten selv om du holder deg for nesen og munnen.
Etter hvert vil hjernen venne seg til å gjennomføre den realitetssjekken i søvne, slik at du blir oppmerksom på når du begynner å drømme og dermed får en bevisst drøm.
2. Sørg for å våkne og sovne igjen
Vi drømmer mer på slutten av søvnperioden, når behovet for den dype søvnen har blitt dekket. Derfor øker du sjansen for bevisste drømmer hvis du på nettopp dette tidspunktet øker oppmerksomheten.
Det kan du i praksis gjøre ved å sette vekkerklokken til å ringe fem timer etter sengetid og holde deg våken i en halv time før du legger deg til å sove igjen. Mens du er våken, bør du sørge for å stimulere tanker og sanser mest mulig ved for eksempel å lese en bok, ha sex eller meditere.
Når du senere faller i søvn og begynner å drømme, er det økt sannsynlighet for at du oppdager det og får en bevisst drøm.
3. Bli kjent med drømmene dine, og vær forberedt
Med metoden MILD (Mnemonic Induction of Lucid Dreams) øver du deg først på å huske drømmene dine og finne et såkalt drømmetegn, noe som ofte forekommer i drømmene, men ikke i virkeligheten.
Det kan for eksempel være at du i drømme ikke finner veien eller blir forbauset over noe selv om det sjelden skjer i våken tilstand.
Når du legger deg til å sove, skal du konsentrere deg om å være oppmerksom på dette drømmetegnet, og du skal forestille deg at du oppdager drømmetegnet og sier til deg selv: «Dette er drømmetegnet mitt, jeg drømmer nå, og jeg er fullt oppmerksom.»