Aprilsnarr: Banebrytende forskning: Lyst hår gir dårlig humor

Hvis vitsene dine hele tiden faller til bakken, er det ikke din egen skyld, viser ny forskning. Særlig hvis du har lyst hår.

1. april 2018 av Christian Juul og Babak Arvanaghi

Opplever du ofte at du forteller en morsom historie, men at ingen ler av den? Og når andre forteller samme historie, så brer latteren seg som en steppebrann?

Fatt mot. Ny forskning tyder på at det ikke er din skyld. Det er genene.

En forskergruppe fra Universität Prankstadt i Baden-Baden har undersøkt hvilke trekk som har størst innflytelse på humoren vår. 

Blonde er ikke morsomme

Forskerne registrerte kjønn, hårfarge og høyde hos 707 testpersoner, som deretter ble bedt om å skrive morsomme tekster til en rekke bilder – såkalte memer.

Memene ble lagt frem for 20 093 tilfeldig utvalgte personer, som bedømte dem på en skala fra 1 til 5, ut fra hvor morsomme de var.

Konklusjonen var klar: Jo lysere hår testpersonene hadde, jo dårligere var memene – og altså humoren. 

Få 2 utg. av Illustrert Vitenskap + Vinyl Tech Bluetooth-hodetelefoner – Spar kr 507

Lyshåret mem (t.v.) og mørkhåret mem (t.h.)

Gen påvirker humor

Mørk hårfarge skyldes en stor mengde av proteinet 4PR1L i hårsekkene. Men forskerne oppdaget at proteinet også kan bevege seg inn i hjernen.

Forskerne undersøkte nyfødte mus og så at 4PR1L påvirket utviklingen av thalamus – det hjernesenteret der humoren vår genereres.

De konkluderer derfor at mørkhåredes overskudd av 4PR1L gir dem bedre humor enn lyshårede. Så hvis du for eksempel skal finne noen til å skrive en aprilspøk, bør du nok velge noen med mørkt hår.

Test din hjerne

På Illustrert Vitenskap har vi ingen tester som avslører hvor god humor du har. Derimot leverer vi nettets beste IQ-test, som du kan kaste deg over her.

Og den nye forskningen tyder dessuten på at du bare trenger et speil for å finne ut om du er morsom. 

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: