I studien deltok nesten 250 mennesker fra 60 år og oppover. Vanligvis var alle ganske stillesittende, men det fikk forskerne raskt gjort noe med.
Den ene tredjedelen fikk beskjed om å gå 40 minutter tre ganger i uken, den andre danset tre ganger i uken, mens den siste gruppen var kontrollgruppe som bare skulle tøye ut og holde balansen ved like.
Både før og etter forsøket, som varte et halvt år, testet man kondisjon og hukommelse hos forsøkspersonene, og en avansert hjerneskanner sjekket helsen og kapasiteten til den såkalte hvite hjernemassen.
Da det halve året var gått, hadde gå-gruppen forbedret seg mest på hukommelsestesten, og den hvite hjernemasse hadde produsert en masse nye celler.
Nervebanene i hjernen hadde blitt større, og eventuelle skader på cellene var redusert – og i noen tilfeller helt forsvunnet.
Dansernes hukommelse og hvite hjernemasse var også forbedret, men ikke like mye.
Kontrollgruppen hadde derimot gått tilbake på alle parametere.
Manglende hvit hjernemasse fører til demens
Den hvite hjernemassen er det fettlaget som omkranser mesteparten av alle nervebanene i hjernen. Fettet både beskytter nervene og hjelper dem med å sende elektriske signaler mellom ulike hjernesentre.
Med alderen produserer hjernen færre fettceller til å opprettholde den hvite hjernemassen, og det gjør hjernen langsommere og hukommelsen dårligere.
Den nye studien viser imidlertid at hjernen godt kan skape nye celler til den hvite hjernemassen hvis kroppen holdes i gang – og særlig med raske gåturer.
Det er veldig gode nyheter for alle, men særlig viktig kan det bli i kampen mot hjernesykdommer som demens og alzheimer.
Forskerne har nemlig mistanke om at mangel på nye celler og skader i den hvite hjernemassen er en av hovedårsakene til sykdommene.