Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

To hjernesenter slåss om beslutningene dine

De siste inntrykkene har altfor stor betydning for valgene våre, viser ny forskning.

Shutterstock

De erfaringene vi bygger beslutningene våre på, er forvrengt, viser nye forsøk fra University of Cambridge i England.

Problemet er at vi i erindringen vår har altfor stort fokus på hvordan et hendelsesforløp endte, og ikke hvordan hele forløpet var.

I forsøkene fikk forskerne 27 forsøkspersoner vurdere verdien av to beger med mynter som de så på en skjerm, samtidig med at forskerne skannet deltakernes hjerner. Fra begrene fløt en strøm av mynter av ulik størrelse raskt etter hverandre.

Gamle inntrykk undervurderes

Forskerne kunne notere seg at det hos alle personene var en tendens til å undervurdere verdien på et beger hvis de siste myntene var mindre enn de første.

Hjernesenteret amygdala (t.v.) henter fram relevante erfaringer når vi skal treffe en beslutning. Men de får ikke like stor betydning. Senteret anterior insula (t.h.) vekter dem etter alder, slik at de nyeste overvurderes.

© Shutterstock

Det viser at det siste inntrykket spiller en uforholdsmessig stor rolle for den samlede vurderingen.

Skanningene avslørte at fenomenet skyldes et samspill mellom to hjernesentre, amygdala og anterior insula, som aktiveres når vi treffer beslutninger basert på erfaringer.

Vi må korrigere for hjernens tendens

Amygdala sørger for å hente fram de relevante erindringene, mens anterior insula justerer viktigheten av erfaringene etter hvor gamle de er. Nye erfaringer vektes derfor tyngre enn eldre når vi treffer beslutninger.

Ifølge forskerne viser forsøket at vi i noen tilfeller bevisst bør prøve å korrigere for tendensen hvis vi vil treffe de beste valgene.

Les også:

Hjernen

Du kan ikke tenke logisk

10 minutter
Hjernen

Forskere: Din frie vilje er en illusjon

10 minutter
Hjernen

Slik trener du din visuelle intelligens

14 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul