Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Strømstøt i hjernen skal fjerne abstinenser

Små elektriske støt i hjernens belønningssenter kan bidra til å dempe abstinenser hos stoffmisbrukere. Det viser et nyere forsøk utført av kinesiske forskere.

Shutterstock

Kinesiske forskere eksperimenterer med å behandle stoffmisbrukere med små elektriske støt i hjernen. Det skjer ved å la elektroder avgi impulser som kan forsterke eller dempe aktiviteten i et bestemt hjerneområde – såkalt deep brain stimulation.

I forsøkene sikter forskerne mot et hjerneområde som kalles nucleus accumbens, som er en viktig del av hjernens belønningssystem.

Små støt fra en pulsgenerator demper abstinensene i hjerneområdet nucleus accumbens.

© Shutterstock

Når vi gjør noe som gir oss nytelse, frigir systemet stoffet dopamin, og det har en sterk effekt på nucleus accumbens. Til gjengjeld reagerer hjernesenteret negativt når det mangler dopamin.

Hos misbrukere vennes senteret til et høyt dopaminnivå og «krever» derfor mer og mer av det narkotiske stoffet. Det er den aktiviteten forskerne vil dempe.

Strømstøt demper abstinens-signaler

Forsøkspersonene får innoperert en pulsgenerator ved kragebeinet, som via elektroder hele tiden sender strømstøt til nucleus accumbens.

Det kan sammenlignes med den typen av hodetelefoner som kan eliminere lyd utenfra ved å sende ut lyd med akkurat de motsatte bølgene, slik at de to lydene utlikner hverandre.

På samme måte utlikner strømstøtene de signalene i nucleus accumbens som ellers framkaller abstinenser hos stoffmisbrukeren.

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

39 minutter
Sykdommer

Slik overtar koronavirus kroppen innenfra

3 minutter
Myter

Vitenskapen knuser myte: Barn blir IKKE høye av sukker

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul