Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Intelligens

Hvem er det klokeste mennesket i historien?

Det er umulig å avgjøre vitenskapelig hvem som har vært det klokeste mennesket gjennom tidene. Både fordi intelligenstesten bare er fra 1905, og fordi det er knyttet en viss usikkerhet til testresultatene. Blant dem som er blitt testet, har to amerikanere, sjakkspilleren Bobby Fischer og forfatteren Marilyn vos Savant scoret høyt med 187 og 186. Likevel blir de forbigått av opptil flere historiske personer. Deres intelligenskvotient er blitt beregnet i ettertid av psykologen Catherine Morris Cox ut fra blant annet nedtegnelser om intelligens i barndommen og studier av senere verker.

Det er umulig å avgjøre vitenskapelig hvem som har vært det klokeste mennesket gjennom tidene. Både fordi intelligenstesten bare er fra 1905, og fordi det er knyttet en viss usikkerhet til testresultatene. Blant dem som er blitt testet, har to amerikanere, sjakkspilleren Bobby Fischer og forfatteren Marilyn vos Savant scoret høyt med 187 og 186. Likevel blir de forbigått av opptil flere historiske personer. Deres intelligenskvotient er blitt beregnet i ettertid av psykologen Catherine Morris Cox ut fra blant annet nedtegnelser om intelligens i barndommen og studier av senere verker. Noen forskere mener likevel at tidenes største geni var amerikaneren William James Sidis (1898–1944). Han kunne stave som ettåring, leste Homer på gresk da han var fire og foreleste på Harvard som 11-åring. Sidis hadde kanskje en IQ på rundt 250. IQ-systemet ble pønsket ut av psykologen Alfred Binet og videreutviklet av andre. Men testen måler bare en side av intelligensen og fanger ikke opp kreative evner.

Les også:

IQ-test

Her er Shakira, Mozart og Napoleons IQ.

5 minutter
IQ 16/2014
IQ-test

Hva er den høyeste IQ-en?

2 minutter
William James Sidis
Hjernen

Her er de kloke hodene

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul