Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Hjernen

Hvorfor blir noen mennesker lettere bilsyke enn andre?

Kvalme under reiser med bil, båt eller fly oppstår når hjernen får motstridende opplysninger fra synet og balansesenteret og ikke kan avgjøre hvem den skal lytte til. Når man leser en bok i bilen, gir øynene beskjed til hjernen om at man sitter stille, mens balansesenteret melder at man er i bevegelse. Det utløser et signalstoff som aktiverer et spesielt hjerneområde som fører til kvalme og kanskje oppkast. Med et meget følsomt balansesenter er man særlig disponert for kvalme under reiser, men hjernen kan etter hvert lære å ignorere de motstridende signalene.

Kvalme under reiser med bil, båt eller fly oppstår når hjernen får motstridende opplysninger fra synet og balansesenteret og ikke kan avgjøre hvem den skal lytte til. Når man leser en bok i bilen, gir øynene beskjed til hjernen om at man sitter stille, mens balansesenteret melder at man er i bevegelse. Det utløser et signalstoff som aktiverer et spesielt hjerneområde som fører til kvalme og kanskje oppkast. Med et meget følsomt balansesenter er man særlig disponert for kvalme under reiser, men hjernen kan etter hvert lære å ignorere de motstridende signalene. Det betyr at barn nesten alltid vokser av seg bilsyken, på samme måte som en sjømann raskt overvinner sjøsyken.

Les også:

Hjernen

Fisk beskytter hjernen mot å skrumpe

2 minutter
Intelligens

IQ-en din følger deg hele livet

29 minutter
hukommelse

Tren hjernen din: Hukommelse

15 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul