Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hjernecellenes lange armer avgjør din IQ

Forskning viser at volumet til dendrittene – de små kontaktskapende fangarmene til nervecellene i hjernen – har innvirkning på hvor kloke vi er.

Shutterstock/Madrock24

Lengden og tykkelsen av hjernecellenes utløpere, de såkalte dendrittene, er avgjørende for intelligensen vår. Det viser en ny studie fra Vrije Universiteit Amsterdam i Nederland.

Dendrittene er de utløperne som setter den enkelte nervecellen i kontakt med andre nerveceller. Forskerne undersøkte dendrittene i prøver av nerveceller fra 46 pasienter.

De gjennomgikk hjerneoperasjoner som et ledd i behandling mot epilepsi eller kreft i hjernen. Operasjonene hadde til formål å fjerne sykt hjernevev, men samtidig tok kirurgene også ut litt sunt vev som forskergruppen fikk adgang til å studere.

Dendritterne i nervecellerne har betydning for din IQ

Volumet av dendrittene til nervecellene har betydning for intelligensen vår. Nervecellen ses her med blått i midten. Dendrittene er de grønnlige utløperne.

© CHRIS HENSTRIDGE/SPL

Dendritter har stor betydning

Før operasjonene gjennomgikk pasientene en IQ-test, slik at fors­kerne kunne koble scoren med målinger av hjernecellene. De pasientene som hadde høyest IQ, hadde de lengste dendrittene.

Forskerne understreker at selv om det bare er en liten forskjell i lengden på dendrittene fra person til person, kan det ha stor effekt i hjernens samlede mentale evne fordi det er mange milliarder nerveceller, og enda flere dendritter, i hjernen.

Samtidig peker de på at andre nye studier viser at det ikke bare er i sentrum av hjernecellene det oppstår signaler, men også i dendrittene.

Les også:

hukommelse

Tren hjernen din: Hukommelse

15 minutter
Hjernen

Oppgrader din hjerne: Slik blir du bedre med tall

16 minutter
Dreper man hjerneceller ved å drikke?
Hjernen

Dreper man hjerneceller ved å drikke?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul