Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Herpes kan føre til alzheimer

Nye forsøk viser at det utbredte viruset HSV-1 kan gi alzheimersymptomer.

Shutterstock

Over to tredjedeler av alle mennesker er smittet med HSV-1, og i noen tilfeller kan den enkle infeksjonen utløse demenssykdommen alzheimer. Det framgår av nye resultater skapt av forskere ved Tufts University i USA.

Herpesviruset, som er kjent for å gi forkjølelsessår, kan framkalle de opphopningene av proteinet betaamyloid mellom hjernecellene som er et av de viktigste kjennetegnene ved alzheimer.

HSV-1 kan skape de samlingene av betaamyloid (grønt) som kjennetegner alzheimer.

© Shutterstock

Forskerne fant fram til sammenhengen da de infiserte såkalte minihjerner, altså dyrkede klumper av hjerneceller, med viruset.

I løpet av tre dager utviklet minihjernene store mengder betaamyloid, samtidig med at hjernecellene begynte å dø – akkurat det bildet som hjerneskanninger viser hos pasienter med alzheimer.

Herpesmedicin beskytter hjernecellene

Forskerne forsøkte deretter å beskytte minihjernene mot skadene ved å gi dem stoffet valacyclovir, som er et vanlig middel mot herpes. Forsøkene viste en god effekt og gir dermed håp om at stoffet kan brukes som behandling til mennesker som både har alzheimer og er infisert med HSV-1.

Er man først smittet med HSV-1, blir viruset i kroppen resten av livet. Det er imidlertid slett ikke hos alle smittede at viruset klarer å krysse den såkalte blod-hjernebarrieren.

Les også:

Alzheimer
Hjernen

Motgift skal stagge alzheimer

10 minutter
Intelligens

Derfor er rot bra for hjernen din

2 minutter
hukommelse

Tren hjernen din: Hukommelse

15 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul