Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fisk beskytter hjernen mot å skrumpe

Nye studier viser at fisk på menyen vedlikeholder og gjenoppbygger den hvite substansen i hjernen, slik at den ikke svinner inn med alderen.

Shutterstock

Det hopes opp skadelige stoffer i hjernen din når du beveger deg rundt i forurensede storbyer. Men nå har forskere fra Columbia University i USA funnet en kur: Sett fisk og skalldyr på menyen.

Tidligere studier har dokumentert at stoffer som bly og organiske løsemidler i luften kan få hjernen til å svinne inn og forringe de kognitive evnene.

I den nye studien var målet å finne ut om et kosthold med fisk kunne beskytte mot skadene.

Uten fisk svinner hjernen inn

Forskerne kartla spisevanene hos 1315 kvinner som hadde en gjennomsnittsalder på 70 år.

De fikk samtidig tatt blodprøver for å undersøke innholdet av omega 3-fettsyrer, som vi typisk får fra fisk og skalldyr. Og til slutt foretok de hjerneskanninger av alle sammen.

Omega 3-fettsyrer i fisk og skalldyr motvirker at hjernens hvite substans svinner inn. Den hvite substansen, altså de hvite områdene i bildet, består av utløpere fra hjerneceller som forbinder ulike områder av hjernebarken (lyserød).

© Evan Otto/Science Photo Library

De samlede resultatene viste en tydelig sammenheng mellom kvinnenes inntak av fisk og skalldyr, blodets innhold av omega 3 og hjernens volum.

Forskjell på sju kubikkcentimeter

Forskjellene var størst i den hvite substansen, som består av nerveforbindelser mellom de ulike områdene i hjernebarken.

Gruppen av kvinner med det høyeste omega 3-nivå hadde markant større hjerner enn gruppen med det laveste nivået. Forskjellen på de to gruppene var i gjennomsnitt sju kubikkcentimeter.

Forskerne konkluderer at en fiskerik kost både beskytter og gjenoppbygger den hvite substansen.

Les også:

hukommelse

Tren hjernen din: Hukommelse

15 minutter
Hjernen

Sju myter om hjernen

10 minutter
Hjernen

3 grunner: Derfor utmatter videomøter hjernen

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul