Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enzym fra leveren virker mot demens

Nye museforsøk kan endelig forklare hvorfor fysisk trening holder hjernen i form.

Shutterstock

Eldre mennesker som er fysisk aktive, har mindre risiko for å utvikle demens. Det har hjerneforskere visst i flere år, men nå vet de endelig hvorfor. Et team av forskere fra University of California i USA har funnet fram til et enzym som leverer effekten.

De foretok et enkelt forsøk med eldre mus som de fordelte i to bur. I det ene var det et hamsterhjul, som musene brukte flittig, mens musene i det andre buret var mindre aktive.

Etter seks uker ga forskerne noen av de inaktive musene en innsprøyting med blod fra de aktive musene og testet deretter evnen til å huske og lære nytt.

Medisiner skal erstatte trening

Evnene var nesten like gode som hos treningsmusene, mens inaktive mus som hadde fått blod fra andre inaktive mus, klarte seg vesentlig dårligere. Det viste seg også at bloddopingen fikk antallet hjerneceller til å stige i området hippocampus, som er sentralt for hukommelse og læring.

Forskerne foretok nå analyser av blodet hos de trente musene og fant fram til et enzym ved navn Gpld1, som produseres i leveren. Da de senere satte inn genet for enzymet i inaktive mus, hadde det den samme positive effekten.

Forskerne håper oppdagelsen vil føre til utvikling av nye medisiner som reduserer risikoen for demens hos eldre som ikke har muligheter for å utøve fysisk trening.

Les også:

hukommelse

Er du nysgjerrig? Sult etter kunnskap styrker hukommelsen

6 minutter
Klok hund
Intelligens

Her er de klokeste hundene – og de dummeste

6 minutter
Intelligens

3 ulemper alle intelligente opplever

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul