Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor tapper videomøter hjernen

Føler du deg mer utmattet etter et videomøte enn etter et fysisk møte? Da er du ikke alene. Menneskehjernen er ekspert på å avkode ansikter, og de virtuelle spillereglene setter ditt indre urmenneske under press.

Shutterstock

Dårlig forbindelse, frosne skjermbilder og sprakende lyd. Covid-19-pandemien har tvunget folk verden over til å finne nye måter å kommunisere på, og det betyr også at videomøter har blitt en del av hverdagen for mange.

Hvis du er én av de som blir mer sliten, finnes det en god forklaring. Når en hop av ansikter ser tilbake på deg fra hver sin lille firkant på skjermen, utfordrer det hjernen din.

1: Du går glipp av kroppsspråket

Kommunikasjonen vår er fylt med med små ikke-språklige koder som hjernen vår hele tiden avkoder: Små håndbevegelser, et raskt innpust for å gi tegn til å avbryte, endringer i stemmeleie, ansiktsuttrykk og kroppspositur.

Når vi står ansikt til ansikt med hverandre, oppfatter hjernen de små tegnene helt automatisk – mens den lytter til det som blir sagt. Og under en telefonsamtale kan vi fokusere på én stemme mens vi beveger oss og dermed øker kreativiteten vår samtidig.

Men under et videomøte, der det dessuten kan være mange ansikter å forholde seg til samtidig, krever det langt mer energi av hjernen. Det forklarer Gianpiero Petriglieri, som er forsker i arbeidsmiljø ved INSEAD Business School til BBC. Hjernen vet ganske enkelt ikke hvor den skal fokusere eller spore opp de små tegnene.

Musklene speiler ansiktsuttrykk

Et komplisert samspill sørger for at du kan lese av andre menneskers følelser. Flere forsøk tyder på at ansiktsmusklene våre spiller en viktig rolle i tolkningen av andres ansiktsuttrykk.

2: Forsinkede reaksjoner gjør deg utilpass

Er dere der? Under et videomøte kommer reaksjonene fra kollegene dine ofte litt saktere enn i den fysiske verden.

Og selv små forsinkelser kan gjøre deg utilpass og påvirke din oppfatning av de andre møtedeltakerne. Det viser en studie fra 2014, utført av tyske forskere fra University of Wuppertal i Tyskland.

En forsinkelse på bare 1,2 sekunder under et telefon- eller konferanseoppkall fikk forsøksdeltakerne til å oppfatte de andre møtedeltakerne som fraværende og mindre vennlige.

3: Du blir stresset av å se på ditt eget ansikt

Å se dine egne ansiktsuttrykk mens du snakker, kan være litt av en stressfaktor. For det første er web-kameraet, ifølge forskere, en konstant påminnelse om at du blir iakttatt og dermed også skal prestere.

For det andre kan det å se dine egne ansiktsuttrykk, øke stressnivået ditt. Det viser en italiensk studie utgitt i 2020.

Forskerne oppdaget at negative følelser som sinne og vemmelse ble forsterket hos forsøksdeltakere som så på sitt eget ansikt samtidig. Det samme gjaldt ikke hvis de så de samme ansiktsuttrykkene hos andre mennesker.

Ansikter setter seg fast i hjernen

Naturlig utvalg har gjort menneskeansiktet lett gjenkjennelig – og gjort hjernen til ekspert på å lagre og gjenkjenne det.

Les også:

Hjernen

Sju myter om hjernen

10 minutter
Mennesket

Ny oppdagelse: Skjelettet ditt er levende

16 minutter
Helse

Vitenskapens dom: Så mange timer bør du sove

9 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul