Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

13 ting du ikke visste om mareritt

Du kjenner den onde marerittånden; den er bra for helsen, men den kan også bli kronisk. Mareritt er ikke bare farlige drømmer – de skjuler mye mer.

Shutterstock

1. Skapt for deg

© Shutterstock

Marerittene dine er skapt nettopp for å gjøre deg redd. Derfor kan marerittene være helt vanlige drømmer for en annen person. Av samme grunn virker det også litt merkelig når folk forteller om marerittene sine.

2. Du kjenner alle

De personene som er med i marerittene dine, er alle personer du har sett før. Det kan være personer du har gått forbi på gaten eller har sett på tv, men aldri komplett fremmede.

3. Hold deg unna mas og stress

© Shutterstock

De skikkelig fæle drømmene er forbundet med dårlig søvn. Derfor gjør du best i å stresse ned og kutte ut de store fyllekulene hvis du vil unngå mareritt. Dropp også snacksen før du legger deg. Den kan faktisk også gi deg mareritt fordi den setter i gang forbrenningen og forstyrrer søvnen.

4. Når øynene beveger seg hurtig

© Giphy

Marerittene oppstår under REM-søvnen – den delen av søvnmønsteret vårt hvor vi drømmer. Vi opplever i gjennomsnitt REM-søvn fire til fem ganger hver natt.

5. Blinde får dem også

Du behøver ikke nødvendigvis å kunne se hvordan den uhyggelig personen i drømmene dine ser ut. Det er nok å kunne lukte vedkommende, eller høre hvordan han eller hun snakker. Blinde får også mareritt, men de spiller på andre sanser enn den visuelle.

6. Forfølgelse og forvirring

© Shutterstock

Flere undersøkelser har prøvd å belyse hva vi oftest har mareritt om. Men de er endt med forskjellige svar. Men noen mareritt går igjen i de fleste undersøkelsene: Dem hvor vi blir forfulgt, hvor vi faller, og hvor vi mister en nær person. Mareritt der vi opptrer nakne offentlig, er også relativt vanlig.

7. Drømmen henger i

Mareritt kjennetegnes ved at vi våkner av dem. Når vi våkner midt i en drøm, henger den bedre i, og derfor kan det også være vanskelig å legge marerittet fra seg.

8. De vil deg godt

© Shutterstock

Fysisk er mareritt bra for deg. Mareritt foregår i REM-søvnen, når hjernen styrer blodomløpet i retning av lemmer i stedet for seg selv, og det styrker kroppens restitusjon.

Både stress-hormoner, immunsystemet og blodtrykket har nytte av denne typen søvn. Så sov trygt gjennom marerittene – de vil deg vel.

9. Kunst er skapt av dem

Mareritt har vært en stor inspirasjonskilde for mange kreative personer gjennom tidene. Blant annet er grøsserforfatteren Stephen King sterkt inspirerert av sine egne farlige drømmer. Det samme var maleren Salvador Dalí (bildet).

10. De kan bli kroniske

© Shutterstock

Hvis du har voldsomme mareritt ofte, kan det føre til en søvnlidelse. Lidelsen, som på engelsk hetter "Nightmare disorder", holder "ofrene" våkne fordi de er redde for å sovne og få mareritt.

11. Noen elsker dem

Ikke alle mareritt er forbundet med negative følelser. Søvnforskere har til og med opplevd personer som blir irritert når de våkner midt i et mareritt. De synes de er spennende – nærmest som om de var med i en actionfilm.

12. Alle slags følelser

© Shutterstock

Frykt er ikke den dominerende følelsen. Undersøkelser viser at personer med mareritt oftest har opplevd forvirring, skyld og vemmelse før de våkner, badet i svette.

13. De endrer adferden din

En drøm om et fly som styrter eller et tog som blir bombet, får oss i stor grad til å forandre reiseplaner og til og med avlyse planlagte turer. Det viser en undersøkelse foretatt ved Carnegie Mellon University.

Les også:

hukommelse

Tren hjernen din: Hukommelse

15 minutter
Hjernen

13 ting du ikke visste om mareritt

6 minutter
Koululainen - Oletko koululaista viisaampi?
Intelligens

TEST: Er du smartere enn en skoleelev?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul