Heroinvaksine skal kurere narkomane

En ny vaksine mot heroin fjerner den euforiserende virkningen stoffet har. Forskere håper at sprøytene kan hjelpe stoffmisbrukere på avvenning.

Heroinvaksine

En ny vaksine skal hemme rusen fra heroin i kroppen.

© Shutterstock

En vaksine mot stoffmisbruk. Det er det et forskerteam fra California holder på å utvikle. Forsøk med aper viser at man kan hemme rusen hos dyrene ved å gi dem vaksinesprøyter.

Med vaksinen vil forskerne fjerne en del av det som motiverer misbrukerne til å ta det sterkt vanedannende stoffet, og hindre tilbakefall under avvenning.

Kroppen angriper heroin

Heroinvaksinen utnytter samme prinsipp som en vaksine mot en sykdom. Den inneholder en liten del av heroinmolekylet og provoserer på den måten immunforsvaret til å danne antistoffer mot heroin.

Dermed har kroppen allerede et angrep klart når stoffet blir skutt inn i blodbanen. Antistoffene gjenkjenner straks heroinmolekyler og nøytraliserer dem før de når hjernen. Det betyr at brukeren ikke opplever noen euforiserende rus.

I forsøket ga forskerne fra Scripps Research Institute i California fire rhesusaper tre sprøyter med vaksiner, før dyrene fikk ulike doser heroin. Hos alle apene dannet immunforsvaret en respons som fjernet effekten av stoffet i opptil åtte måneder.

Vil teste heroinvaksine på mennesker

To aper hadde fått vaksinen i et tidligere forsøk og dannet et ekstra sterkt forsvar. Forskerne håper at de på sikt kan gjøre stoffmisbrukere nesten immune mot den rusen heroin gir dem, og på den måten hjelpe dem til å holde seg unna det euforiserende stoffet.

Det er første gang en vaksine mot et såkalt opioid er kommet så langt, og forskerne vil nå teste vaksinen på mennesker.