Shutterstock

Her er de seks egenskapene som særlig spenner bein for et forhold

Her er listen over personlige egenskaper du helst ikke bør ha hvis du vil møte den rette – og forholdet skal vare.

Hyggelig, sjarmerende, beleven, lyttende, kjærlig og nysgjerrig er ord som blir brukt flittig i datingannonsene. Og det er ikke så merkelig, for det er fremfor alt de egenskapene både menn og kvinner ser etter hos hverandre når de er på jakt etter den rette.

Men hva med det motsatte – alle de personlige egenskapene som vil få oss til å gå i en stor bue utenom en potensiell partner?

Er de ikke like viktige å ta med i betraktning?

Vær aldri grov og ufin

En internasjonal gruppe forskere bestemte seg for å finkjemme tidligere forskning på parforhold for å finne trekk ved den andre parten som står i lav kurs.

Mens de positive egenskapene har fått merkelappen «dealmakers» fordi de åpner dørene for romantiske forhold, omtales de virkelig negative som «dealbreaker». De ødelegger.

Helt spesifikt er det seks ting det lønner seg å lære utenat. Øverst på listen finner vi «grov og ufin». Så hvis du vil gjøre deg håp om å få den andre personens telefonnummer og kanskje en date, må du for alt i verden ikke utvise en slik atferd.

Klengete er heller ikke et pluss

De fem andre punktene er «avhengig», «klengete», «lett på tråden», «apatisk» og «umotivert».

Hos personer som hadde brutt et forhold, enten det var kort eller langt, var grov og ufin atferd den egenskapen som ble vurdert mest negativt. Men «klengete» og «apatisk» var heller ikke populært.

Den nye studien, som er offentliggjort i tidsskriftet Personality and Individual Differences, er utført som et samarbeid mellom tsjekkiske, amerikanske, italienske og polske forskere. De så på tidligere offentliggjorte forskningsdata og fokuserte på 285 menn og kvinner i alderen 18–55 år. Det var snakk om amerikanere med mellomlange universitetsutdannelser der 95 prosent var heteroseksuelle, og halvparten var i faste parforhold.

Visse svakheter ved studien

Deltakerne skulle rangere en liste med 49 negative egenskaper ut fra hva som ville få dem til å avslutte et forhold. «Grov og ufin» havnet helt på topp.

Forskerne understreker imidlertid at studien har visse svakheter. Blant annet er alle deltakerne amerikanske studenter, og derfor er det snakk om en relativt homogen gruppe. For å få et mer presist bilde ville det være nødvendig å involverte flere kategorier og større grupper.