Studie: Slik roer du gråtende babyer raskest mulig

Alle foreldre kjenner til de søvnløse nettene med babygråt. Men prøv denne enkle teknikken.

Ringer rundt øynene er ikke noe sjeldent syn hos foreldre med små barn. All verdens metoder blir tatt i bruk i paniske forsøk på å få den nye verdensborgeren til å sovne. Men nå avslører et nytt italiensk-japansk forskningsprosjekt hva som virker best.

Ifølge den nye studien, som er offentliggjort i tidsskriftet Current Biology, er den optimale metoden for å få babyen til å falle til ro følgende:

Ta opp barnet og bær det stille og rolig rundt i rommet i fem minutter uten å stanse eller plutselig skifte retning. Du bør heller ikke stå stille. Deretter setter du deg ned og holder barnet i ytterligere fem til åtte minutter. På det tidspunktet kan du legge barnet ned igjen.

Ulike metoder

Forskerne har kommet fram til det de kaller den optimale strategien etter å ha studert ulike metoder for å få gråtende barn til å falle til ro. De filmet en rekke situasjoner der foreldre klemte barna sine, bar dem rundt, vugget dem i en barnevogn eller bare la dem ned. Ut fra disse opptakene kunne de se hva som virket best.

«Vedvarende spedbarnsgråt, særlig midt på natten, har vist seg å være en av de avgjørende årsakene til foreldrestress. Den anbefalte metoden, som tar omtrent et kvarter, er helt klart noe foreldre bør prøve ut før de begynner å vurdere om det er noe galt med barnet», sier Kumi Kuroda ved hjerneforskningssenteret Riken i Japan.

Alle babyer sluttet å gråte

Metoden ble prøvd ut på 32 babyer i alderen null til sju måneder. De ble studert sammen med de biologiske mødrene sine, i enten Italia eller Japan. Og metoden virker. I tillegg til å bruke videoovervåking utstyrte forskerne babyene med små pulsmålere. De konstaterte at alle babyene hadde sluttet å gråte etter at de hadde blitt båret rundt i fem minutter. Halvparten av dem hadde dessuten sovnet.

Likevel våknet om lag en tredjedel av babyene når de ble lagt tilbake i sengen eller vuggen. Pulsmålerne viste at babyens puls i noen tilfeller steg nok til å vekke barnet idet den fysiske kontakten med moren ble brutt. Det hjalp ikke å legge ned babyen mer forsiktig. Det som var avgjørende, var at moren satt med barnet i fem til åtte minutter etter å ha båret det rundt før hun la det ned.

Inspirert av dyrs atferd

Inspirasjonen kommer fra studier av blant annet katter, mus og ekorn som ved fødselen – akkurat som mennesker – er hjelpeløse. Forskning har blant annet vist at når mødrene bærer avkommet sitt rundt, har det en beroligende virkning. Denne effekten kalles transportresponsen. Ettersom dyr i mange situasjoner flytter rundt på ungene sine for å unngå overhengende farer, kan denne responsen kanskje ha utviklet seg evolusjonært på grunn av høyere overlevelse blant avkommet.

Selv om den anbefalte metoden virker bedre enn de andre metodene som ble testet, understreker forskerne at det ikke bør oppfattes som en mirakelkur.

«Babyer kan være våkne av mange årsaker. Hvis for eksempel babyen har vondt i magen, vil ikke denne metoden hjelpe mye. Som foreldre må man være innstilt på at man får mindre søvn enn vanlig», sier Gianluca Esposito, professor i utviklingspsykologi ved universitetet i Trento i Italia.

Sykepleier Sine Ditlev Bihlet, som driver nettstedet søvnplejersken.dk og er en av Danmarks ledende eksperter på barns søvn, forklarer at forskning på søvn hos småbarn spriker litt.

«Noe virker for noen, og noe annet virker for andre. Denne studien er relativt liten, men det er bra at konkret forskning viser at det kan være effektivt å ta opp babyen. Jeg opplever at overføringsmetoden – altså å få barnet til å sove i armene – virker for mange. Faktisk anbefaler jeg det ofte. Men for andre virker det bare å lære barnet å sovne i sengen. Ellers våkner barnet etter 30–45 minutter, og så må prosessen gjentas», sier Bihlet.