Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

E-cigaret i den ene hånden og normale cigaretter i den anden.

Sannheten om e-sigaretter

De siste ti årene har såkalte e-sigaretter blitt en hit – ikke minst som en hjelp til å stumpe røyken. Forskerne er fortsatt ikke sikre på hvor farlige e-sigarettene er, og i 2019 omkom minst 47 amerikanere på grunn av e-røyking.

Shutterstock

"E-sigaretter er sunnere enn normale sigaretter" - Sant

De fleste leger er enige om at tradisjonell røyking er farligere enn elektroniske sigaretter.

E-røyking er ikke særlig sunt, men vanlige sigaretter er helt på topp på listen over livsstilsproblemer – med 8 millioner for tidlige dødsfall i året.

Britiske helsemyndigheter vurderer derfor at e-sigaretter er 95 prosent mindre skadelige enn vanlige sigaretter.

Konklusjonen er imidlertid basert på et begrenset datamateriale. E-sigaretter har bare vært på markedet siden 2006, og derfor finnes det fortsatt ikke studier av eventuelle langtidseffekter.

E-sigaretter er kjemi i dråpeform

  • Strømmen skrus på

    E-sigaretter inneholder et batteri som sender strøm gjennom en elektrisk motstand.

  • Motstanden varmer

    Når strømmen løper gjennom motstanden, kalt brenneren, blir den varm etter samme prinsipp som i en vannkoker.

  • Væsken fordamper

    Varmen fordamper en væske, f.eks. glyserol med nikotin, som deretter kondenserer til mikrodråper.

Derfor anbefaler for eksempel det danske helsedirektoratet ikke e-sigaretter til røykestans, og samme organisasjon advarer barn, unge, gravide og ammende mot bruken av det.

På slutten av 2019 steg bekymringen for e-røyking ytterligere – ikke minst i USA. Årsaken var 2200 sykehusinnleggelser og minst 47 dødsfall blant e-røykere på noen få måneder.

Amerikanske leger undersøkte lungevæsken fra 29 pasienter og fant stoffet alfa-tocopherylacetat, en form for E-vitamin, i 82 prosent av prøvene.

Alfa-tocopheryl-acetat brukes som fortykningsmiddel i visse e-sigarettvæsker – særlig i de som også inneholder cannabisolje. Stoffet er inntil videre legenes hovedmistenkte i jakten
på synderen bak dødsfallene.

"E-sigaretter er ufarlig for andre" - Sant

Hvert år dør 1,2 millioner mennesker av passiv røyking.

Tobakksrøyk inneholder over 7000 ulike stoffer, og forskerne har inntil videre påvist at minst 70 av dem er kreftframkallende – både for røykeren og for de som puster inn røyken uten å røyke selv.

Vanlig sigarett

  • 41%

    Smaksstoffer og forbrenningsprodukter

  • 34%

    Kullos

  • 20%

    Vann

  • 3%

    Nikotin

  • 2%

    Glyserol

Det man puster ut når man bruker e-sigaretter, er ikke egentlig røyk, men vanndamp og forstøvet glyserol.

Glyserol er en søtlig, fargeløs, luktfri og harmløs kjemisk forbindelse i familie med alkohol.

E-sigarett

  • 73%

    Glyserol

  • 15%

    Vann

  • 11%

    Smaksstoffer

  • 1%

    Nikotin

Forskere har fortsatt ikke påvist skader fra passiv e-røyking. I tillegg venter de fortsatt på de første studiene av langtidseffektene av e-røyken.

"E-sigaretter hjelper med røykestopp" - sant

Røyking en av de vanene det er vanskelig å droppe. Britisk statistikk viser at bare 10 prosent av forsøkene på å stumpe røyken lykkes.

En italiensk-fransk-britisk studie viser imidlertid at tallet stiger til 40 prosent når røykere får lov å skifte ut sigarettene med e-sigaretter, som også inneholder det vanedannende stoffet nikotin.

Ytterligere 25 prosent reduserte tobakksforbruket vesentlig. I Storbritannia anbefaler helsemyndighetene røykere å bruke e-sigaretter som et verktøy når de skal slutte å røyke. Ifølge FNs helseorganisasjon, WHO, er antallet røykere på verdensplan: 1,1 mrd.

© Shutterstock

Røykestopp er bra med det samme

E-røyking hjelper mange til å stumpe røyken, og selv om det er usikkert hvor farlige e-sigaretter egentlig er i lengden, er det veldig bra for helsa å slutte å røyke.

  • 8 timer. Blodet inneholder mindre kullos og mer oksygen.

  • 48 timer. Luktesans og smakssans forbedres.

  • 72 timer. Lungenes små hulrom slapper av, slik at det bli lettere å puste.

  • 2 måneder. Oksygenopptak og utholdenhet er forbedret.

  • 6 måneder. Slim i lungene og risikoen for lungeinfeksjon er redusert.

  • 1 år. Halvert risiko for hjertesykdommer.

  • 5 år. Halvert risiko for kreft i munnhule, luftrør, spiserør og blære.

Les også:

Helse

Derfor er antioksidanter bra for deg

1 minutt
Hjernen

Fisk beskytter hjernen mot å skrumpe

2 minutter
Helse

Derfor bør du aldri ha beina i kors

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul