Overraskende målinger
Studentene i studien hadde på seg armbåndsmålere i perioden mellom 2015 og 2018, noe som gjorde det mulig for forskerne å overvåke søvnmønster og eksponering for lys i løpet av dagen.
Målingene avslørte at studenter fikk om lag den samme mengden søvn uansett årstid, men at de på hverdagskvelder om vinteren la seg 35 minutter senere og sto opp igjen 27 minutter senere sammenlignet med hverdagskvelder om sommeren.
Oppdagelsen overrasket forskerne siden byen Seattle, der universitetet ligger, får hele 16 timers dagslys om sommeren sammenlignet med 8 timer om vinteren. De trodde at de lange, lyse sommerkveldene ville holde studentene lenger oppe – men det motsatte viste seg altså å være tilfellet.
Forskere: Oppfordring til oss alle
Forskerne mener at forklaringen ligger i at den lille mengden dagslys om vinteren forstyrrer studentenes indre klokke, døgnrytmen, og flytter den med opp mot 40 minutter.
Samtidig spiller det ifølge forskerne ingen rolle hva slags lys vi utsetter oss selv for.
«Lys i løpet av dagen, særlig om morgenen, påvirker den indre klokken slik at du blir trøtt tidligere om kvelden, mens lys sent på dagen eller tidlig på kvelden forsinker prosessen»,forklarer Horacio de la Iglesia, som er en av forskerne som står bak utgivelsen. Han er professor i biologi ved universitetet i Washington.
Han mener resultatene er en viktig påminnelse til oss alle – og ikke bare studenter i USA.
«Mange av oss bor i byer med massevis av kunstig lys og har samtidig en livsstil som holder oss innendørs i løpet av dagen. Denne studien viser at vi må komme oss ut – selv om det bare er kort tid –, og særlig om morgenen, så vi blir utsatt for naturlig lys», forklarer han.