Pollen

Pollen sender immunforsvaret ditt på villspor

Hver sommer plages millioner av mennesker av pollenallergi. Pollen er i seg selv ufarli – men det vet ikke immunforsvaret ditt.

19. april 2018 av Lea Holtze

Pollen narrer immunforsvaret ditt

For millioner av mennesker i Europa er sommer lik øyne som svir, en nese som renner og en hals som er sår.

Immunforsvaret, som normalt beskytter mot angrep fra virus, bakterier, sopp, parasitter og skadelige cellemutasjoner, kan nemlig bli lurt.

Flere og flere lider av pollenallergi

Hvis en parasitt forsøker å trenge inn i nesen, reagerer kroppen ved å blåse eller skylle den ut med nys eller snørr. Klarer den det, går immunforsvaret til motangrep og utdanner antistoffer til å sitte klare ved kroppens åpninger dersom en snylter av samme art skulle dukke opp.

Problemet for allergikere er at immunforsvaret tror at pollen er en parasitt. Hvorfor det er slik, er fortsatt en gåte.

Forskere tror at man kan være arvelig disponert for allergi, men at årsaken også kan finnes i miljøet rundt oss – kanskje vi er blitt for renslige slik at immunsystemet vårt er understimulert og ikke får riktig opplæring. Kanskje det kan skyldes at kjemiske stoffer i omgivelsene påvirker immunsystemet og koder det feil.

Faktum er at flere og flere lider av pollenallergi.

Hvordan virker pollen i kroppen?

Pollen kommer fra bjørk, or og hassel om våren, fra gress om sommeren og fra burot og meldugg på sensommeren.

Pollen er ikke mer enn omtrent 0,0015 cm i diameter og kan sveve i luften. Når det lander i den våte, myke slimhinnen, oppløses pollenets proteiner og trekker inn i kroppen, der det møter immunsystemets celler, mastcellene.

Når disse cellene blir aktivert, slipper de ut store mengder histamin i kroppen, noe som påvirker nerveender og får lungene til å trekke seg sammen, nesen og lungene til skille ut slim, og blodkarene til å utvide seg.

Kommer det histamin i hele kroppen, synker blodtrykket så drastisk at man i sjeldne tilfeller dør av anafylaktisk sjokk.

Pollenallergi blir verre

Antihistamin virker på lettere høyfeber, men er man hardt rammet, må det sterkere medikamenter til. Man kan dosere allergimedisin ut fra pollenvarsler og daglige pollentall, som viser gjennomsnittstallet av antall pollen pr. kubikkmeter luft per døgn 15 meter over havet. Men pollentallet gir bare et unøyaktig øyeblikksbilde, og ubehandlet eller feilbehandlet allergi kan være farlig.

I begynnelsen trengs det nemlig 1000 pollenkorn til å utløse et nys, men går man rundt ubehandlet eller underbehandlet, blir man mer og mer følsom.

Det kommer til et punkt da det ikke skal mer enn ett korn til før man begynner å nyse. Og en studie fra Nederland viser at en ubehandlet pollenallergiker bak rattet utgjør en like stor fare i trafikken som en bilist med en alkoholpromille på 0,5.

Få vitenskapelig dokumenterte nyheter med et abonnement på Illustrert Vitenskap. Hvis du slår til nå, kvitterer vi med et godt tilbud:

  • To utgaver av Illustrert Vitenskap.

  • En måneds fri tilgang til et vell av magasiner som National Geographic, Bo Bedre og Historie.

  • En bluetooth-høyttaler fra Sonitum.

For bare 49,50 kroner + porto – du sparer 457 kroner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: