Kroppen skyller ut virus og døde celler i slimhinnen med snørr, som enten renner ut av nesa eller ned i magen.
© Shutterstock

Nå har vi snart kuren mot forkjølelse

Forskerne er på vei med en rekke effektive våpen mot forkjølelse. Om noen få år kan du kanskje bli vaksinert mot snue. Før det kan du forkorte dine forkjølelser kraftig med et enkelt kosttilskudd.

21. desember 2017 av Gorm Palmgren

I dag har vi nesten bare varm te å ty til når vi igjen rammes av hoste og rennende nese. Men nå har en østerriksk forsker tatt patent på en effektiv vaksine mot forkjølelse.

Den tilbakevendende plagen kan skyldes hele 200 ulike virus, og vaksiner er normalt bare rettet mot ett virus, så det har vært vanskelig å gjøre noe med problemet.


Vaksinen er effektiv på mus

Den nye vaksinen, som er utviklet av Rudolf Valenta fra Medical University of Vienna i Østerrike, tar sikte på 99 forkjølelsesvirus som er av typen rhinovirus og derfor er ganske like.

Vaksinen er foreløpig testet på mus og kaniner, og den er foreløpig effektiv mot minst fem av virusene. Valenta anslår at det vil ta seks-åtte å utvikle en vaksine som er godkjent til bruk på mennesker.

De fleste forkjølelser skyldes et rhinovirus, som med en diameter på 30 nanometer hører til de minste som finnes.
De fleste forkjølelser skyldes et rhinovirus, som med en diameter på 30 nanometer hører til de minste som finnes. © Kallista Images/Science Photo Library

KOM HELT INN I KROPPEN med et abonnement på Illustrert Vitenskap

Andre forskere tester nye legemidler som angriper viruset etter at vi har blitt smittet. Cathelicidin og WIN 52084 hindrer for eksempel viruset i å trenge inn i cellene i kroppen, mens gemcitabin hindrer det i å lage kopier av seg selv.

De nye legemidlene ventes på markedet innen fem-ti år. I dag er et vanlig kosttilskudd det beste våpenet mot forkjølelse. Flere studier har vist at sink forkorter sykdomsperioden med omkring 40 prosent.

Myter om forkjølelse

C-vitamin i høye doser beskytter mot forkjølelse

C-vitaminmangel svekker immunforsvaret, men i praksis er det veldig få mennesker som mangler C-vitamin. Utallige forsøk har vist at C-vitamin ikke virker bedre mot forkjølelse enn placebo, eller at effekten er veldig liten.

Du blir lettere forkjølet hvis du fryser

Forkjølelsesvirus formerer seg best når du er kjølt ned 2–4 ° C under normal kroppstemperatur. Men hovedårsaken til at vi blir mer forkjølet om vinteren, er at vi oppholder oss mer innendørs, der vi er tettere på andre mennesker.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: