Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Getty Images
Mennesket - Helse

Luftforurensning dreper millioner av storbyboere hvert år

Smog er ikke til å spøke med. Hvert år fører luftforurensning til en tidlig død for opp mot 7,2 millioner mennesker i verden. Heldigvis er det enkelt å sjekke kvaliteten på luften før du drar på storbyferie.

Luftforurensning er i dag et av verdens mest alvorlige miljøproblemer. Eksperter har estimert at 7,2 millioner mennesker hvert år dør for tidlig som følge av smog i lufta.

Samtidig finner forskere hele tiden nye, alarmerende sammenhenger mellom alvorlige sykdommer og eksponering for forurenset luft.

Luftforurensning skader hjernen

Senest har en studie ledet av forskere fra University of Southern California kunnet konkludere med at smog er skyld i hele 21 prosent av alle demenstilfeller i verden.

Årsaken er at partiklene i smog kan være så små at de kan trenge inn i kroppen fra luftveiene og reise langs nervebanene, der de til slutt ender i hjernen.

Her kan de utløse betennelse og immunreaksjoner som svarer til de som er årsak til alzheimers sykdom og demens.

Forskere har dessuten funnet beviser for at smog kan forårsake alt fra diabetes til læringsproblemer og overvekt.

Kart viser smogfare

Problemet er mest alarmerende i verdens storbyer, og derfor har prosjektet The World Air Quality Index siden 2007 samlet data fra målestasjoner plassert i byer over hele verden i et interaktivt kart, slik at det er enkelt å få overblikk over forurensningen.

© The World Air Quality Index project

Kartet er basert på en skala for luftkvalitet som brukes av miljømyndigheter over hele verden. Skalaen er delt inn i seks grader, fra grønn til mørkerød. Hvis du har tenkt deg på storbyferie, kan du lete opp din destinasjon og sjekke om luften er trygg å puste i.

Les også:

Hoste er ofte et symptom på korona.
Sykdommer

Slik kjenner du forskjell på koronavirus, forkjølelse og influensa

4 minutter
Helse

Dette avslører urinen om helsa

4 minutter
Mann vinterbader i et hull i isen
Helse

Vitenskapen forklarer: Slik virker vinterbading på kroppen

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul