Kaffekopper på bord

Kaffe halverer risikoen for å utvikle skrumplever

Ny forskning viser at bare to kopper kaffe om dagen er en effektiv medisin mot den svært farlige leversykdommen, levercirrhose, bedre kjent som skrumplever.

25. februar 2016 av Jakob Priess

Det er gode nyheter for alle som både elsker å nyte en god flaske rødvin og kose seg med en god kopp kaffe eller to.

Helt ny samlende forskning viser nemlig at inntak av kaffe er særdeles effektivt til å forebygge skrumplever, en sykdom som kan oppstå når leveren over lenger tid utsettes for påvirkning av alkohol.

Levercirrhose, som skrumplever også heter, fører til leversvikt og tar hvert år livet av over 1 million mennesker på verdensplan, og tallet er stigende.

To kopper kaffe er bedre enn medisin

Den nye vitenen er et resultat av en samlet analyse av i alt ni forskjellige vitenskapelige studier, en såkalt metaanalyse, som totalt omfatter over 430 000 menn og kvinner fra seks land.

Ved å sammenholde studiene fant forskerne at de personene som drikker to kopper kaffe daglig, opplever et fall i risikoen for å utvikle den fatale leversykdommen med hele 44 prosent.

Kaffe har ingen alvorlige bivirkninger

En nøyaktig forklaring på kaffens bemerkelsesverdige medisinske virkning kan forskerne ikke gi på bakgrunn av analysen.

Men i konklusjonen henviser de til at kaffe inneholder bortimot 1000 forskjellige biologisk aktive stoffer som hver for seg alle har innvirkning på kroppen og helsen.

Teamet ved medisinsk fakultet ved University of Southampton i England påpeker dessuten at kaffe, i motsetning til de fleste typer medisiner, ikke har alvorlige kjente bivirkninger.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: