NB_u24 fødselsmåned

Fødselsmåneden avgjør om du blir syk

Er du født i mars, har du høyere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, men er du oktoberbarn, risikerer du å få en luftveissykdom. Amerikanske forskere har funnet sammenhengen mellom en lang rekke sykdommer og fødselsmåneden.

10. juni 2015 av Malene Breusch Hansen

Data fra 1,75 millioner mennesker, 1688 forskjellige sykdommer og én superdatamaskin. Det er ingrediensene i en ny undersøkelse fra Columbia University i New York, hvor forskere har lett etter sammenhengen mellom fødselsmåned og risiko for å bli syk.

En algoritme har gjennomgått sykdomshistorikken for pasienter som ble behandlet ved NewYork-Presbyterian Hospital i perioden 1985–2013 og sammenlignet den med hvilken måned de er født. Resultat: Risikoen for å utvikle 55 av sykdommene kunne tilskrives fødselsmåneden.

Hjertesykdom henger sammen med mars

Maibarn har ikke stort å frykte – er du født i denne måneden, er det ingen økt risiko for å utvikle sykdom.

De som er født i mars, har risiko for å få hjerte- og karsykdommer. Til gjengjeld er de godt beskyttet mot luftveissykdommer. Omvendt er det for personer født i oktober.

Kvinner som er født mellom mai og september, føder færre barn og har muligens vanskeligere for å bli gravide, mens ADHD oftest forekommer hos personer født i slutten av året, hovedsakelig i novembermåned.

Klimaet er avgjørende

Forskerne fant også en sammenheng mellom juli- og oktoberfødsler og astma. En dansk undersøkelse har tidligere funnet en økt risiko for astma hos mai- og augustbarn. Forskyvningen skyldes angivelig forskjellen på klimaet i Skandinavia og New York.

Derfor vil forskerne gjenta undersøkelsen med data fra andre geografiske steder.

Noen mennesker er imidlertid ikke påvirket av visse sykdommer i det hele tatt. De er i besittelse av gener som gjør dem immune:

Se hvilke sykdommer du kan risikere å få

De amerikanske forskerne har utarbeidet en liste over risikoen for å utvikle forskjellige sykdommer fordelt på fødselsmåned – både alvorlige sykdommer og mindre farlige.

Atrieflimmer Høy risiko: Mars Lav risiko: Oktober

Akutt hjertestans Høy risiko: Mars Lav risiko: Oktober

Sykdom i mitralklaffen Høy risiko: Mars Lav risiko: November

Øvre luftveisinfeksjon Høj risiko: Oktober Lav risiko: Mai

Ekstreme blåmerker Høy risiko: Desember Lav risiko: April

Syk av ikke-giftige insektbitt Høy risiko: Oktober Lav risiko: Februar

Hyppig oppkast Høy risiko: September Lav risiko: Januar

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: