Derfor er antioksidanter bra for deg

Egentlig er antioksidanter kjemiske stoffer som hindrer oksidering – men de forekommer også naturlig i visse matvarer og har også en svært gunstig virkning på kroppen din.

Egentlig er antioksidanter kjemiske stoffer som hindrer oksidering – men de forekommer også naturlig i visse matvarer og har også en svært gunstig virkning på kroppen din.

Shutterstock

En antioksidant er en kjemisk forbindelse som forhindrer oksidasjon.

Ved oksidasjon avgir et stoff elektroner – for eksempel ved å gå i forbindelse med nettopp oksygen.

De siste årene har antioksidanter blitt et kjent begrep innen ernæring, ettersom stoffene nøytraliserer såkalte frie radikaler.

Disse stoffene skader celler, proteiner og DNA i kroppen, noe som kan føre til framskyndet aldring, betennelse og i verste fall sykdommer som kreft.

Antioksidanter finnes i store konsentrasjoner i visse matvarer, for eksempel blåbær og tranebær.

Av samme grunn er de innlemmet i gruppen av det som noen ganger kalles for supermat, altså matvarer som skal ha spesielt gunstige effekter på helsen.

© Shutterstock