Shutterstock

Dårlig søvn kan føre til blodpropp

Dårlig søvn over en lang periode kan føre til alvorlige sykdommer som åreforkalkning og blodpropp. Nå har forskerne funnet ut hvorfor.

En skikkelig nattesøvn er viktig for helsa, og studier viser at folk som sover dårlig, blant annet har økt risiko for åreforkalking og blodpropp. Nå har forskere avslørt hvorfor.

Åreforkalking oppstår når fettstoffer setter seg på innsiden av blodårene i klumper som gjør det vanskelig for blodet å passere. Enda verre blir det av at immunforsvaret reagerer ved å sende ut hvite blodlegemer som bidrar til blokkeringen.

Forskere fra Harvard Medical School i USA undersøkte hvordan søvn påvirker mekanismen ved å bruke mus som var genetisk disponert for å utvikle åreforkalking.

Søvnforstyrrede mus fikk åreforkalkning

Gjennom tolv uker forstyrret forskerne en del av musene mens de sov ved å trekke en metallstang langs bunnen av burene annethvert minutt. Når stangen kom fram til musene, måtte de kravle over den for å unngå å bli klemt mot siden av buret.

Resultatet var at de dyrene som ble forstyrret, fikk økt åreforkalking med flere hvite blodceller. Samtidig falt mengden av signalstoffet hypokretin i hjernen.

Fett og hvite blodceller setter seg på innsiden av blodårene hos personer som sover dårlig.

Veggen i kranspulsåren.

1

Opphopning av fett og immunceller.

2
© Shutterstock

Forskerne fant også reseptorer for signalstoffet i musenes beinmarg, der de hvite blodcellene dannes, og de kunne dermed kartlegge en sammenheng:

Hypokretin demper produksjonen av hvite blodceller, og når søvnforstyrrede mus går tomme for det stoffet, kan hvite blodceller hope seg opp i årene.

På sikt kan oppdagelsen bidra til utviklingen av medisiner som bremser denne utviklingen hos mennesker med kronisk søvnmangel.