Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvinne, seng, søvn

Dårlig søvn gir hjerte-karsykdommer

Såkalt ubevisst våken tilstand kan øke risikoen for blodpropp og åreforkalking.

Shutterstock

For første gang har forskere vist en klar sammenheng mellom frekvensen og lengden av såkalt ubevisst våken tilstand under søvnen og en økt risiko for å dø av hjerte-karsykdommer.

Studien er basert på analyser av 8001 menn og kvinner, og særlig kvinner er utsatt.

Kvinner som ofte opplever ubevisst våken tilstand under søvnen, har nesten dobbelt så stor risiko for å dø av en hjerte-karsykdom som andre kvinner. Den sammenhengen var mindre klar hos menn, som bare har en fjerdedels økt risiko.

Ubevisst våken tilstand er helt normalt

Ubevisste våkne perioder under søvnen er helt normalt. Det skjer spontant og er en del av kroppens evne til å respondere på potensielt farlige situasjoner. Kroppen gjør seg så å si klar fordi den registrerer lyder, smerte, pusteproblemer, temperaturendringer eller lys.

Ifølge forskerne som står bak studien, er det uklart hvorfor det er forskjell på risikoen hos menn og kvinner. En del av forklaringen kan være at kvinners kropp reagerer annerledes på de signalene som forårsaker ubevisst våken tilstand.

For å slippe de halvvåkne periodene bør man ifølge forskerne unngå støy- og lyspåvirkning når man skal sove, og unngå overvekt. Dessuten bør man få behandling for søvnapné hvis man lider av det.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul