D-vitamin sun TOP

D-vitamin senker kreftrisikoen

Hvis du har den rette mengden D-vitamin i kroppen, har du betydelig lavere risiko for å få kreft, viser en ny, amerikansk studie.

14. april 2016 av Mikkel Skovbo

Når var du sist ute i solen?

Lyset fra den livgivende stjernen er en av de viktigste kildene til D-vitamin – og det kan etter alt å dømme beskytte kroppen mot kreft.

«Vi har kvantifisert den mengden D-vitamin som skal til for å hindre alle typer invasive kreftformer», sier professor Cedric Garland, kreftspesialist og den ledende forskeren bak en ny studie fra University of California.

Mer D-vitamin, 67% mindre kreft

Studien er foretatt basert på mer enn 2200 kvinner og viser at risikoen for å utvikle kreft er 67 prosent mindre blant kvinner med 40 nanogram D-vitamin per milliliter blod i forhold til kvinner med 20 nanogram per milliliter.

«Den tilstrekkelige mengden D-vitamin har vært ukjent territorium før denne studien», sier Garland.

Han fremhever at anbefalingene til anerkjente amerikanske rådgivningsorganet National Academy of Medicine – et D-vitamin-nivå på 20 ng/ml – bør heves.

FAKTA: D-vitamin gjør kroppen sterk

? Hva er D-vitamin? Vitaminet er et mikroskopisk molekyl som særlig dannes i kroppen når ultrafiolett lys fra solen (UVB) treffer kolesterolmolekyler i huden. Sollyset er bare kraftig nok til å danne D-vitamin fra midten av våren til midt i oktober. Utenfor den perioden kan kroppen bare få D-vitamin fra kostholdet – særlig fet fisk og torskelever – eller fra vitaminpiller. ? Hvorfor er det bra for deg? D-vitamin hjelper kroppen med å ta opp kalsium og fosfat fra tarmen og styrker dermed skjelett og tenner. Vitaminet aktiverer også immunforsvarets T-celler, som står i første linje i kampen mot sykdomsfremkallende organismer, og regulerer kroppens hormonbalanse.? Hvor mye bør du ha? 20-65 nanogram D-vitamin per milliliter blod (ng/ml) blir av mange eksperter, og av helsemyndighetene, ansett for å være tilstrekkelig, men det er en god del uenighet på området.

Virkningen av D-vitamin fortsatt en gåte

Sammenhengen mellom D-vitamin og kreft er ikke noe nytt og har vært kjent siden 1980-tallet.

Det var den samme Cedric Garland som oppdaget at blant annet tykktarmskreft er mer utbredt høyt mot nord, der sollys er mangelvare.

Men forskningen har fortsatt ikke klart å påvise nøyaktig hvordan D-vitamin virker mot kreft i mennesker.

Dyreforsøk har vist at D-vitamin kan redusere veksten av kreftceller, men det er fortsatt ikke etablert en direkte årsakssammenheng mellom D-vitamin og utviklingen av kreft i mennesker.

Selv om forskerne fortsatt har mye å lære om D-vitamin, kan det nok ikke skade å komme seg litt ut i solen.

D-vitamin påvirker kanskje fruktbarheten

Mens noen forskere konsentrerer seg om D-vitamin og kreft, ser andre på betydningen vitaminet har for fruktbarheten vår. Du kan lese mer i vår store artikkel om D-vitamin:

Mangler du D-vitamin?

D-vitamin kan være en mangelvare for folk i Norden fordi solskinnet ikke er kraftig nok til at huden kan produsere vitaminet i vinterhalvåret.

? HØY RISIKO: Du oppholder deg primært innendørs, går ofte tildekket, er mørk i huden eller spiser svært lite egg, melk, smør og fet fisk som makrell, sild, torskerogn og laks. Dessuten øker risikoen hvis du er gravid, eldre eller vegetarianer.

? LAV RISIKO: Du er minst 15 minutter i solen hver dag fra midten av våren til midt i oktober. Du er lys i huden, går ikke spesielt tildekket og koser deg gjerne med egg, melk, smør og fet fisk.

? SYMPTOMER: Dårlig humør, leddsmerter, mangel på energi, dårlig hukommelse og muskelplager.

_Hvis du har mistanke om at du mangler D-vitamin, bør du henvende deg til l

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: