Hva er C-vitamin godt for?
C-vitamin er mest kjent for å ha betydning for kroppens immunforsvar.
Et daglig inntak av vitaminet kan forebygge sykdommer som hjertesykdommer, høyt blodtrykk, betennelse, blodpropper i hjernen, leddgikt og kreft.
Og amerikanske forskere har tidligere bevist at for lite C-vitamin kan gjøre oss mennesker mer utsatte for sykdommer.
Hva er det C-vitamin i?
Appelsinen er etter hvert blitt selve symbolet på C-vitamin. Men det blir nok ikke helt riktig, for det finnes en rekke frukter og grønnsaker som inneholder mer C-vitamin enn appelsinens 45 milligram per 100 gram – en appelsin veier omkring 100 gram.
Den lett tilgjengelige røde paprikaen inneholder for eksempel fem ganger mer C-vitamin enn en appelsin.
Kan man få for mye C-vitamin?
Det er vanskelig å få for mye C-vitamin gjennom en vanlig kosthold. Men hvis man tar det som kosttilskudd, må man aldri ta mer enn det anbefalte.
Ernæringseksperter anbefaler at en voksen inntar 65 til 90 milligram C-vitamin om dagen. Og det kan oppnås ved for eksempel å spise 100 gram brokkoli.
Som utgangspunkt skilles overskytende mengder C-vitamin ut i urinen.