bagepulver

20 ting du også kan bruke bakepulver til

Vask håret, fjern flekker fra fargestifter og dryss det i de illeluktende joggeskoene dine. Bakepulver kan brukes til mye mer enn bare baking.

13. mai 2016 av Babak Arvanaghi

Bakepulver, natron, natriumhydrogenkarbonat.

Det hvite pulveret som finnes på alle kjøkken, har en hel rekke eminente og stort sett ukjente egenskaper som gjør det til husholdningens virkelige altmuligmann.

Personlig hygiene

Deodorant Bakepulver under armene gjør at du slipper den fæle lukten av gammel svette. Pulveret inngår i en kjemisk reaksjon med svetten som gjør at armhulemiljøet blir for salt for luktskapende bakterier.

Ansiktsmaske Bland tre deler bakepulver med en del vann og smør det i ansiktet. Bakepulveret nøytraliserer hudens PH-verdi, og kornene fjerner urenheter når masken skrubbes av.

Hårvask Bland litt bakepulver i sjampoen før du har den i håret. Skyll deretter grundig. Pulveret binder hårpleieprodukter, og derfor blir håret renere.

Hårbørsterens Bland en teskje av mirakelpulveret med en desiliter vann, rens kammen eller hårbørsten med denne blandingen og la den tørke. Det fjerner naturlige håroljer og rester av hårprodukter.

Kvisekur Bland to teskjeer bakepulver med to teskjeer vann. Smør det på en kvise og la det sitte i 15 minutter. Skyll det grundig av.

Denne blandingen nøytraliserer hudens pH-verdi, fjerner fett og virker bakteriedrepende. Du bør ikke bruke dette mer enn to ganger i uken, ellers kan det gi irritasjoner.

Rengjøring

Panner og gryter Har du brent maten? Hell vann i pannen eller gryten og tilsett et par teskjeer bakepulver. Kok opp vannet og hell det ut.

Bakepulveret blir basisk når det blir kokt, og det løsner brente matrester.

Sølvtøy Bland tre deler bakepulver med én del vann. Rens det misfargede sølvtøyet med blandingen og vask deretter grundig. Da burde sølvtøyet skinne som aldri før.

Flekkfjerning Du kan fjerne blant annet flekker fra fargestifter på sofaen eller på veggen ved å helle bakepulver på en fuktig klut og vaske over. Bakepulveret binder metaller, og derfor forsvinner flekken. Metoden kan også brukes på oljeflekker.

Rens av søppelspann Det illeluktende søppelspannet kan bli langt mindre illeluktende hvis du renser den med bakepulver. Hell pulveret i rengjøringsmiddelet og voilà – ikke bare blir søppelspannet rent, men den fæle lukten forsvinner også.

Bilvask Lykter, krom, vinyl og vinduer. Rens dem med en blanding av en desiliter bakepulver til to liter vann og slipp unna stygge riper når bilen skal vaskes. Tørk over med en fuktig klut.

Aromabehandling

Kjøleskap Det illeluktende kjøleskapet kan raskt bli velduftende igjen. Sett inn en bøtte med bakepulver uten lokk la den stå et par timer. Pulverets nøytraliserende egenskaper tar livet av lukten.

Kluter og svamper Dryss bakepulveret på kluter og svamper og skyll dem opp. Det gjør kål på den fæle lukten.

Kattetoalett Legg et lag bakepulver i bunnen av kattedoen før du legger på grus. Pulveret sørger for å forhindre lukt. Skift pulveret hver gang du tømmer toalettet.

Sure sko Dryss bakepulver i sure sko. Det fjerner den fæle lukten og sørger for de ikke lukter senere.

Pulveret nøytraliserer den smørsyren fotsvetten din blir omdannet til, og da forsvinner den vonde lukten.

Løkfingre Svovel er skyld i at fingrene dine lukter løk etter at du har vært i kontakt med denne matvaren.

Dryss bakepulver over hendene og gni. Pulveret binder svovelet, og lukten forsvinner når du skyller hendene.

… og alle de andre

Halsbrann Hell en halv teskje bakepulver i et glass vann og drikk det. Det nøytraliserer den syren som skaper halsbrann.

Kuren kan også brukes mot magesår og dårlig fordøyelse.

Myggestikk Bland bakepulver og vann og smør det på huden. Det lindrer kløe og smerter fra for eksempel myggestikk, biestikk og for mye sol.

Brannslukker Har du klart å sette fyr på en gryte med fett?

Skru av komfyren og hell på rikelig med bakepulver. Når pulveret blir varmet opp, frigir det CO?, som kveler ilden. Ved større oljebranner fungerer det likevel ikke.

Rørpleie Hell et par desiliter bakepulver i vasken hver uke. Det sørger for at røret ikke blir tilstoppet, og at det ikke kommer vond lukt opp av avløpet.

Fruktrens For å være sikker på at du har fått fjernet all jord og skitt fra frukten før du spiser den, kan du drysse bakepulver på en våt klut og vaske over frukten. Skyll deretter over og spis med god samvittighet.

Få et godt tilbud på Illustrert Vitenskap

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: