Shutterstock
cancercelle

Harvard-forskere har oppdaget en ny årsak til kreft

Et forsøk på sebrafisk ledet plutselig forskerne mot en ny oppdagelse.

Error in rendering text item widget:

       Kreft kan oppstå i nesten hvilket som helst organ i kroppen, og med 9,6 millioner dødsfall årlig er det den nest største dødsårsaken på kloden: Kreftbyrden vokser globalt og utgjør en enorm belastning for de som rammes, familiene deres og helsevesenet. 

Derfor kjemper også forskere over hele verden for å forstå nøyaktig hva som går galt i kroppen, slik at de kan finne nye måter å bekjempe den eldgamle sykdommen på. 

Nå har forskere fra Harvard Medical School funnet en kreftfremkallende mekanisme som aldri tidligere har vært kjent. Studien er publisert [i Science](https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn7625 {"target":"_blank”}). 

     

Gjennombruddet kom da Harvard-forskeren Megan Insco oppdaget et tumorundertrykkende gen kalt CDK13 mens hun studerte sebrafisk.

Endringer i genet ser ut til å fremskynde utviklingen av en bestemt type hudkreft kalt melanom, som kan spre seg til andre deler av kroppen.

Da Megan Insco og kollegene hennes senere sammenlignet resultatene med kreft hos mennesker, oppdaget de at 21 prosent av melanomsvulstene de studerte, også hadde mutasjoner i CDK13 eller proteinene som regulerer genet.

En ødelagt støvsuger

Årsaken til dette er trolig å finne i genets rolle i kroppen. Ved nærmere ettersyn kunne forskerne se at CDK13 inngår i et slags oppryddingssystem i cellene som fjerner ødelagte budbringere av genetisk informasjon, såkalte RNA-molekyler.

Men mutasjonene i genet ser ut til å stoppe oppryddingsprosessen.

«Det er hundrevis av trinn i produksjonen av RNA, og noen ganger går det galt», sier Megan Insco i en pressemelding .

«Dette er feil som vanligvis blir forkastet. I dette tilfellet fant vi ut at cellen ikke renset dem opp. Støvsugeren hadde gått i stykker, så RNA-ene hopet seg opp», forklarer forskeren.

Det er viktig å forstå de små mekanismene som forårsaker kreft, men det er bare ett av de første stegene.

Det neste målet for forskerne blir å se om de kan målrette nye potensielle behandlinger mot nettopp å forhindre endringer i CDK13-genet.