Shutterstock
fjernet milt

Hva gjør milten og trenger vi den?

Vi hører ofte om folk som har fått fjernet milten etter en trafikkulykke. Er milten et overflødig organ?

Hva er miltens funksjon?

Milten er et organ som har flere ulike funksjoner.

Hvis kroppen er utsatt for et uhell, kan milten for eksempel være med på å dempe blodtap. Milten oppbevarer nemlig blod og kan frigi det hvis det er behov for det.

Milten hos en frisk voksen person kan oppbevare opp mot 240 milliliter blod.

Milten fungerer også som et viktig filter i blodomløpet. Den renser blodet for avfallsstoffer og bakterier og bryter ned gamle eller skadde blodceller. I prosessen gjenbruker milten også næringsstoffer som for eksempel jern, som kan brukes i andre funksjoner i kroppen.

Milten sørger altså for at det blodet som sirkulerer i kroppen din, er rent og fungerer optimalt.

Hvor sitter milten?

Milten er plassert i venstre side av magen helt oppe under mellomgulvsmuskelen. Størrelsen varierer en del, men typisk veier den 150–200 gram og har størrelse som en knyttneve.

Milten sitter i venstre side av magen

Milten sitter på venstre side av maven og kan derfor være sårbar hvis man får et slag mot buken.

© Shutterstock

Hva er en forstørret milt?

En rekke sykdommer kan gi en forstørret milt. Et typisk eksempel på en sykdom som gir en forstørret milt, er kyssesyke.

Sykdommen skaper en forstørret milt gjennom filtreringen av friske blodceller sammen med de skadde blodcellene. Det innebærer at de friske blodcellene hopes opp i milten, noe som kan skape en forsterkende prosess.
Jo flere friske blodceller som blir hopet opp, desto større blir milten, som så fanger opp flere friske blodceller, noe som fører til ytterligere forstørrelse av milten.

En forstørret milt kan være farlig å gå rundt med. En forstørret milt inneholder masse blod, og hvis organet blir perforert, for eksempel gjennom slag ved kontaktsport, kan det oppstå et stort blodtap som kan være livstruende.

Det er to former for behandling av en forstørret milt. Det er enten en behandling av den underliggende sykdommen eller å fjerne milten helt.

Du kan godt leve uten milt

Miltens tynne kapsel og myke, sprø konsistens gjør den sårbar overfor slag og støt mot buken. Heldigvis kan vi overleve uten milten hvis den er skadet og det er nødvendig å fjerne den.

For selv om milten er en viktig del av immunsystemet, kan mange av funksjonene ivaretas av leveren og andre deler av lymfesystemet.

Uten milten er vi imidlertid mer utsatt for infeksjoner med bestemte bakterier som kan gi livsfarlige sykdommer. Det gjelder for eksempel pneumokokker og meningokokker.

Det skyldes at de andre delene av lymfesystemet ikke fullt og helt kan fylle ut den rollen milten har i forhold til å filtrere og nedkjempe bakterier i blodet.

Derfor råder man alle som mangler milt til å bli regelmessig vaksinert mot de sykdommene som milten normalt bekjemper.