Gjennombrudd: Vitamin hindrer ufrivillige aborter

En av fem graviditeter ender i en spontanabort, ofte helt uforklarlig. Nå har forskere oppdaget et vitamin som kan hindre at utviklingen går galt.

Et australsk forskerteam har oppdaget at et vitamintilskudd kan forhindre alvorlige fosterskader.

© Shutterstock

Når en sædcelle og en eggcelle smelter sammen, starter en spektakulær eksplosjon av celledelinger som ender med å bli et barn. Et hav av organer, fingre og tær formes i de neste ni månedene.

Men utviklingen går noen ganger galt, og en av fem graviditeter ender i en ufrivillig abort, mens omkring 7,9 millioner barn hvert å fødes med misdannelser.

Nå har australske forskere avslørt at et vitamintilskudd kan hindre noen av de fatale feilene som kan føre til en ufrivillig abort.

Vitamin ga friske museunger

Forskerne studerte genene hos familier som har vært plaget av ufrivillige aborter og fosterskader, og oppdaget at de hadde mutasjoner i gener som koder for molekylet NAD.

NAD sørger for at cellene i kroppen har energi, kan reparere gener og kommunisere.

B3-vitaminet er med på å danne molekylet, og derfor brukte forskerne genmanipulering for å påføre mus de samme genfeilene.

Først fikk musene mange spontanaborter og avkom med misdannelser. Når det fikk et kosttilskudd med B3, fikk de friske og velskapte unger.

Store mengder skader leveren

Likevel vil ikke forskerne anbefale gravide å ta vitamintilskudd ennå. Høye doser er ikke testet på mennesker, og kan føre til svimmelhet, kvalme og skader på leveren.

B9-vitamin (folinsyre) er allerede anbefalt til gravide fordi det kan hindre misdannelser i hjernen og på ryggmargen, og nå vil forskerne undersøke om de også skal innføre en anbefaling om ekstra B3.