Shutterstuck
kreftbehandling

Gjennombrudd: Ny kreftbehandling godkjent

En banebrytende behandling som får kroppens egne celler til å oppdage og drepe kreftceller, er nettopp godkjent i USA. Det betyr at det bare vil ta noen få år før den vil nå ut til pasienter i resten av verden.

Amerikanske helsemyndigheter har nylig godkjent en ny metode for å behandle en dødelig kreftform som særlig rammer barn. Et historisk gjennombrudd, for det er den første genterapien som kommer på markedet i USA.

– Vi går inn i en ny tidsalder for medisinsk innovasjon. Nå kan vi omprogrammere pasienters egne celler til å angripe dødelig kreft, sier Scott Gottlieb, direktør for det amerikanske legemiddelverket.

Kroppens celler omdannes til soldater

Den nye metoden kan redde noen av de som rammes av barneleukemi – en spesielt aggressiv form for blodkreft.

Når legene bruker den nye behandlingen, trekker de ut blod med immunceller fra pasienten og plukker ut såkalte T-celler, som de gir et nytt gen, CAR.

Genet gir T-cellene evnen til å identifisere leukemiceller i blodet. Og når de sprøytes inn i årene på pasienten, dreper de alle kreftceller de møter.

Snart i resten av verden

I et forsøk utført av det farmasøytiske selskapet Novartis, virket behandlingen på 52 av 63 kreftsyke barn og unge.

Tillatelsen er gode nyheter for kreftpasienter i hele verden, fordi det kan bety at andre land snart følger etter.

Metoden er godkjent til unge opp til 25 år med leukemi som rammer B-cellene, hvis de ikke kan få hjelp med andre behandlinger.

Behandlingen har imidlertid bivirkninger og kan bl.a. belaste nyrene med avfallsstoffer.