Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rødhårede er genetisk overlegne

Rødhårede menn og kvinner er hissige, sensitive og tåler ikke smerte. Myter det finnes mange av, men forskningen viser at et “rødhåret” gen gir helt unike egenskaper.

Julianne Moore, Mick Hucknall, David Caruso og Gillian Anderson bør alle sende takkekort til et lite gen kalt MC1R.

Genet bærer nemlig ansvaret for de røde lokkene, som har vært medvirkende til (om enn ikke eneansvarlige for) at skuespillerne farer gjennom scener og lerret.

Men MC1R påvirker muligens også annet enn bare hårpraktens kulør, fastslår en rekke undersøkelser som har sett på rødhåredes særpreg.

Rødhårede tåler sterk mat

Rødhårede har ord på seg for å tåle mindre smerte enn andre mennesker og at de (kanskje av samme grunn) trenger mer anestesi for å bli bedøvet.

Men undersøkelser foretatt ved Aalborg Universitet i Danmark viste allerede i 2012 at rødhårede bare reagerer kraftigere på noen typer smerte, f.eks. tannpine eller ekstrem kulde.

Forskere kjenner fortsatt ikke årsaken til at genet for rødt hår påvirker smerteterskelen.

© Shutterstock

Tåler rødhårede mer smerte?

Genet for rødt hår, MC1R, har flere andre funksjoner i kroppen. En av dem er å påvirke hvordan hjernen reagerer på smerte. Flere forsøk har vist at rødhårete er mer følsomme overfor smerte når de berører noe kaldt, og mindre følsomme når de berører noe varmt. Det er også vanskeligere å bedøve rødhårede, og de trenger større doser av smertestillende medisiner.

Når det gjelder stikk, press og den brennende følelsen av ekstremt sterk mat, viser de rødhårede seg til gjengjeld å være mer motstandsdyktige enn andre mennesker.

Kan rødhårede være mer intelligente?

Ifølge de danske forskerne later MC1R til å være involvert i sentrale funksjoner i hjernen, sammen med undergruppene MC2R, MC3R og MC4R.

Kanskje kan genet også kobles til intelligens. En britisk-amerikansk undersøkelse kommer frem til at rødhårede har fire ganger større sannsynlighet for å bli administrerende direktører enn andre innenfor samme demografi.

Rødhårede utgjør to prosent

Rødt hår er globalt sett en sjeldenhet. Forskerne anslår at maks. to prosent av verdens befolkning har røde lokker.

Les også:

Gentest
DNA

FEIL ELLER FAKTA: Kan en gentest avsløre fremtidige sykdommer?

11 minutter
Gensplejsede babyer
Genetikk

Genforsker skaper mutant-tvillinger

13 minutter
Genetikk

DNA avslører: Her er Nordens sanne vikinger

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul