Barns øyenfarge er genetisk bestemt
Øyenfargen på barn bestemmes først og fremst av hvilke gener de arver.
Alle mennesker har en kombinasjon av to gener som er med på å bestemme øyenfarge.
Hver forelder gir ett gen til barnet sitt, som får en kombinasjon av de to nedarvede genene.
Her kan du se hvordan øyenfarge vanligvis nedarves fra foreldre til barn:
- Hvis foreldrene har brune og grønne øyne, er det 50 prosent sannsynlighet for at barnet får brune øyne, 12,5 prosent sannsynlighet for blå og 37,5 prosent sannsynlighet for grønne.
- Hvis begge foreldre har grønne øyne, er det 0,5 prosent sannsynlighet for at barnet får brune øyne, 24,5 prosent sannsynlighet for blå og 75 prosent sannsynlighet for grønne.
- Hvis foreldrene har blå og grønne øyne, er det minimal sannsynlighet for at barnet får brune øyne, 50 prosent sannsynlighet for blå og 50 prosent sannsynlighet for grønne.
- Hvis foreldrene har brune og blå øyne, er det 50 prosent sannsynlighet for at barnet får brune øyne, 50 prosent sannsynlighet for blå og minimal sannsynlighet for grønne.
- Hvis begge foreldre har blå øyne, er det minimal sannsynlighet for at barnet får brune øyne, 99 prosent sannsynlighet for blå og én prosent sannsynlighet for grønne.
- Hvis begge foreldre har brune øyne, er det 75 prosent sannsynlighet for at barnet får brune øyne, 6,2 prosent sannsynlighet for blå og 18,8 prosent sannsynlighet for grønne.
Prosentene må betraktes som estimater.
Selv om øyenfarger ofte følger denne logikken, er det unntak som du kan lære mer om i denne artikkelen.
Dominante og recessive gener
Hvilke gener som viderebringes av foreldrene, er helt tilfeldig. Det er imidlertid ikke helt tilfeldig hvilken øyenfarge man får ved de ulike genkombinasjonene.
Genet for brune øyne er for eksempel dominant, mens genet for blå øyne er recessivt.
«Det betyr at hvis man bare får ett gen for brune øyne, så vil man få brune øyne. For at man skal bli blåøyd, må man ha et blått gen både fra mor og far. Det er Mendels genetikk», forklarer Jesper Thorvald Troelsen, som er professor i legemiddelbiologi ved Roskilde Universitet.
Gregor Johann Mendel var en østerriksk munk som på 1860-tallet oppdaget de arvelighetslovene som la fundamentet for forståelsen av genetikk.
Ut fra Mendels genetikk deler man inn øyenfarger i blå og brune øyne, selv om det finnes mange flere øyenfarger.
Det skyldes at de resterende øyenfargene er varianter av henholdsvis blå og brune øyne.
Oversikt over ulike øyenfarger
Under kan du se noen av de øyenfargene som finnes.